');
Blic Biznis

JAVNA PREDUZEĆA POD LUPOM Ministar najavio prvu objektivnu proveru rada velikih državnih sistema

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će na kraju godine možda po prvi put na objektivan način biti provereni rezultati rada javnih preduzeća u Srbiji.

sinisa mali_191218_RAS foto Vesna Lalic_73 Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
sinisa mali_191218_RAS foto Vesna Lalic_73

"Mi već cele godine pratimo njihove rezultate i analiziramo njihove planove poslovanja i čekam kraj godine da pogledamo kako su ostvarili i da li su ostvarili ono što su planirali. To će možda biti prvi put da ćemo imati objektivno sagledavanje njihovog poslovanja, a kako bismo već u prvom i drugom kvartalu naredne godine izašli s konkretnim merama za poboljšanje njihove organizacije, upravljanja i načina na koji planiraju i izvršavaju svoje budžete", rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Pročitajte još

On je, tokom rasprave o predlogu budžeta za 2020. godinu, kazao da će provera rada javnih preduzeća biti jedna od prioritetnih oblasti za Ministarstvo finansija kojom će se baviti naredne godine pored planirane reforme plate i uvodjenja platnih razreda.

Istakao je da je predlogom budžeta za 2020. predvidjen manji nivo subvencija za državna preduzeća, s obzrom da nekim preduzećima pomoć više nije potrebna jer su, na primer, našli strateškog partnera.

"Oformili smo sektor za praćenje fiskalnih rizika, to se odnosi na sve što može da ugrozi makroekonomsku stabilnost naše ekonomije, a jedna od oblasti na koje se potencijalni rizici odnose jesu upravo javna preduzeća", naveo je Mali.