Dostupni linkovi

Presječen lanac krijumčarenja migranata u Crnoj Gori


Podgorica: Saslušanje osumnjičenih za trgovinu ljudima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Privođenje na saslušanje osumnjičenih za trgovinu ljudima

Crnogorska policija je uhapsila dvanaest osoba, među kojima su dva službenika Uprave policije, koji su osmnjičeni za za krijumčarenje migranata.

Prema policijskom saopštenju, organizovana kriminalna grupa je djelovala tako što je na ruti Albanija- Crna Gora-Bosna i Hercegovina vršila prihvat, tranzit, smještaj i ilegalni prelazak državne granice stranih državljana koji su u Crnoj Gori imali status tražilaca azila.

Hapšenja su izvršena rano jutros na teritoriji Podgorice, Nikšića, Herceg Novog i Danilovgrada.Nekoliko uhapšenih privedeno je na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tokom prijepodneva.

Policija navodi da je ova grupa, koju su nadzirali od pocetka godine, prokrijumčarila više grupa od po deset do dvadeset lica. Dva policijaska službenika su uhapšena zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Policijska akcija pod nazivom “Monika” sprovedena je u Herceg Novom, Danilovgradu i Nikšiću.

“Tokom aktivnosti koje su sprovođene u okviru akcije „Monika“ ostvarena je međunarodna saradnja sa policijskim službama u Bosne i Hercegovine, kao i saradnja sa EUROPOL-om kroz razmjenu informacija. Ova akcija predstavlja nastavak aktivnosti policije u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje učestvuju u krijumčarenju ljudi preko teritorije Crne Gore kao tranzitne zemlje”, navodi se u saopštenju Uprave policije i napominje da je u posljednjih godinu dana presječeno je pet lanaca krijumčarskih mreža i razbijeno je pet organizovanih kriminalnih grupa koje su ukupno brojale 51 člana.

Podsjetimo, najviše međunarodne institucije godinama unazad upozoravaju na izostanak borbe protiv trgovine ljudima u Crnoj Gori.

U polsjednjem izvještaju Stejt Dipartmenta za 2018. godinu, Crna Gora je stavljena na “Nivo 2” liste država pod nadzorom. U tom izvještaju se konstatuje da “Vlada Crne Gore ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima ali da čini značajne napore u tom pravcu”.

“Vlada već petu godinu za redom nije osudila ni jednu osobu za trgovinu ljudima, u skladu sa svojim zakonodavstvom koje tretira trgovinu ljudima, niti je podigla ijednu optužnicu za ovo krivično djelo. Vlada je kaznila jednu potencijalnu žrtvu zbog neadekvatne identifikacije”, konstatovao je Stejt Dipartment.

Specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija Marija Gracija Đamarinaro, ocijenila je da je trgovina ljudima u Crnoj Gori mnogo masovnija nego što to pokazuju zvanični podaci.

"Broj identifikovanih žrtava nije indikator veličine trafikinga, već kapaciteta institucija da se nose sa tim problemom", kazala je Đamarinaro prilikom predstavljanja preliminarnog izveštaja o trgovini ljudima u Crnoj Gori na pres konferenciji 8. Novembra , ove godine. Najugroženije kategorije u Crnoj Gori, kada je riječ o trgovini ljudima, su migranti, djeca pripadnici romske populacije i sezonski radnici.

Uprava policije u saopštenju tvrdi da je jedan od prioriteta upravo borba protiv svih oblika organizovanog kriminala i krijumčarenja. “

XS
SM
MD
LG