Kokoškov: Vrlo sam svestan ambicija i očekivanja 1Foto: EPA-EFE/ TANNEN MAURY

Novi selektor košarkaške reprezentacije Sribje Igor Кokoškov rekao je danas da je veoma zadovoljan što mu se ispunila želja i da mu je time ukazana velika čast.

„Srećan sam da ću biti u mogućnosti da kao selektor vodim nacionalni košarkaški tim Srbije. Dobro mi je poznato koliko ljudi u Srbiji vole i podržavaju košarkašku reprezentaciju.

Takođe, dobro mi je poznato kakvi su naši rezultatski standardi koje su svojim uspesima decenijama gradile prethodne generacije igrača i trenera. Očekivanja naših navijača od nacionalnog tima su uvek bila velika, a ambicije igrača i trenera su uvek najveće. Toga sam vrlo svestan. Svaki košarkaški trener sa ovih prostora sanja da postane selektor nacionalog tima.

Ono što mogu sigurno da obećam je da ću svo svoje iskustvo, znanje i energiju, staviti u službu nacionalnog tima sa željom da se ostvare ciljevi koji su pred nama“, preneo je Košarkaški savez Srbije reči Kokoškova.

Kokoškov je preuzeo reprezentaciju Srbije koju je posle Svetskog prvenstva u Kini napustio Aleksandar Đorđević.

Igor Kokoškov je istakao da je „jaka lična emocija“ glavni motiv da prihvati novi posao, kao i želja da se posle 20 godina rada u NBA i drugim nacionalnim timovima vrati tamo odakle je i počeo.

„U tom smislu, za mene je izbor za selektora našeg nacionalnog tima profesionalni zadatak koji ne može da se uporedi ni sa jednim drugim sportskim izazovom do sada. Detalji našeg ugovora nisu tajna, ali ne bi trebalo da budi prioritetni javnosti u ovom trenutku, kao što nisu bili prioritetni ni meni pri potpisivanju istog. Moje trenersko razmišljanje se bazira na tome da se svaki uspešan tim, pre svega, gradi na kreativnošću i sposobnostima samih igrača tog tima. Mi u Srbiji nikada nismo oskudevali u košarkaškom talentu. Otuda će moj posao kao selektora biti da igrače pripremim, pomognem im i da donosim odluke u najboljem interesu tima. Igrači sa kojima sam do sada radio znaju da je moj stav da uspeh tima uvek pripada igračima, a da treneri preuzimaju odgovornost“, kazao je Kokoškov.

Po njegovim rečima, reprezentacija će se pre svega bazirati na najboljim igračima koji su u mogućnosti da se odazovu pozivu i koji žele da nose dres nacionalnog tima.

Prvi zadatak mu je, kako je naveo, to da napravi inicijalni kontakt sa svim potencijalnim reprezentativcima.

Srpsku reprezentaciju očekuje febraurski „prozor“ kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, gde neće igrati košarkaši iz Evrolige i NBA lige, a Kokoškov će akcenat staviti na one koji budu bili slobodni u tom trenutku.

Kokoškov je zahvalio KSS-u na „ukazanom poverenju i odlučnosti da sarađuju“. Takođe, zahvalio je i Sakramentu na podršci i dozvoli da bude uz nacionalni tim Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari