Ostavke i otkazi u Vatikanu posle finansijskog skandala 1Foto: EPA/ALLESANDRO DI MEO

Glavni finansijski regulator Vatikana Rene Brular odlazi s položaja posle skandala s luksuznom nekretninom u Londonu koju je izvršno telo Vatikana kupilo pod sumnjivim okolnostima, dok Sveta stolica posle niza skandala iz prošlosti pokušava da uvede red i transparentnost u svoje finansije, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Šef Uprave za finansijske informacije (AIF) odlazi posle pokretanja istrage o transakcijama za kupovinu luksuzne zgrade u Londonu, a zbog istrage su prošlog meseca suspendovani drugi čovek tog tela, Italijan Tomaso di Ruca, kojeg je Brular snažno branio, i još četiri zaposlena, ukazuje agencija Frans pres (AFP).

AIF je osnovao prethodni papa Benedikt XVI s ciljem da se unese transparentnost u poslovanje Instituta za verske poslove (IOR), koji se često naziva „Vatikanska banka“ i koji je bio umešan u niz političkih i finansijskih skandala u poslednjih nekoliko decenije. Brular je na čelu te službe od 2012. godine.

Dok je Vatikan saopštio da šef finansijske regulatorne službe odlazi s položaja jer mu nije obnovljen mandat, Brular je za Rojters rekao da je podneo ostavku, mada nije ulazio u detalje.

Odlazak Brulara usledio je posle, kako ističe Rojters, nezabeleženog policijskog pretresa kancelarija njegove organizacije i Državnog sekretarijata, glavnog administrativnog tela Rimokatoličke crkve koje je investiralo u manjinski ulog u zgradi u Londonu koja je trebalo da bude pretvorena u luksuzne stanove.

Šef Sekretarijata, kardinal Pijetro Parolin priznao je prošlog meseca da posao s nekretninama nije bio transparentan i obećao je da će rasvetliti slučaj.

Posle suspenzije direktora AIF-a Di Ruce, ostavku zbog curenja dokumenata povezanih s istragom o kupovini zgrade u londonskoj četvrti Čelsi, podneo je i Domeniko Đani, dugogodišnji šef bezbednosti u Vatikanu i lični telohranitelj pape.

Vatikanski tužilac Đan Pjero Milano razmatra moguće kriminalne prekršaje poput pronevere, zloupotrebe položaja, prevare i pranja novca povezanog s kupovinom nekretnine, rekli su za Rojters ljudi upoznati s istragom.

Član borda AIF-a Mark Odendal podneo je ostavku navodeći kao razlog uklanjanje Brulara, ali i odluku međunarodnog konzorcijuma za finansijske informacije da suspenduje AIF iz svoje komunikacione mreže posle pretresa kancelarije vatikanske uprave, navodi Asošiejtid pres (AP).

Odendal je za AP rekao da AIF ne može da prima i razmenjuje informacije zbog odluke Egmonta koji okuplja agencije 130 zemalja. „Nema smisla ostati u bordu prazne školjke“, objasnio je on.

AIF je i dalje član Egmonta, ali je suspendovan iz mreže za razmenu poverljivih informacija za globalnu borbu protiv pranja novca.

Tokom pretresa kancelarija AIF-a, vatikanska policija je zaplenila dokumente, što je izazvalo uzbunu u međunarodnom telu čije će članice, ocenjuje AP, sada biti manje spremne da dele s vatikanskom službom svoje informacije iz straha da bi mogle doći u ruke vatikanske policije.

Razlog za policijski upad u AIF, ističe AP, nije jasan. Prema nalogu za pretres, tužioci su naveli samo da postupci AIF-a u vezi s zgradom u Londonu „nisu jasni“ i okrivili njenog direktora Di Rucu da je bio u kontaktu s londonskom pravnom firmom koja je bila uključena u dogovor.

Veći deo naloga za pretres se tiče Sekretarijata, koji je 2012. uložio 150 miliona era u luksuznu zgradu u Čelsiju, ali se ispostavilo da je hipoteka problematična i da je nekretnina izgubila vrednost usled Bregzita, dok su posrednici uzimali milione od Vatikana u naknadama.

Sekretarijat je 2018. odlučio da potpuno kupi zgradu i isplati ostale investitore, zbog čega je bio potreban zajam Vatikanske banke. Direktor Vatikanske banke, blizak papi Franji, i kancelarija generalnog revizora podigli su uzbunu kod tužioca upozoravajući da otkup deluje sumnjivo, što je dovelo do pretresa.

Na kraju, ističe AP, pretres više deluje kao rezultat internih sukoba – između Vatikanske banke s jedne strane i Sekretarijata i AIF-a s druge strane – oko znatne finansijske imovine Sekretarijata, koja je izvan računa Vatikana.

Papa je smenio najvišeg finansijskog regulatora Vatikana dok se zakuvava finansijski skandal oko investicija u londonske nekretnine, ističe Volstrit džurnal.

Odlazak Brulara, ocenjuje njujorški list, produžava previranja u Vatikanu koji su već ugrozila poverenje finansijskih regulatora širom sveta u razmenu informacija s AIF-om u okviru koordinisanja borbe protiv pranja novca, finansiranja terorizma, poreskih utaja i drugog finansijskog kriminala.

AIF je osnovan 2010. kako bi se Vatikanska banka povinovala međunarodnim standardima u borbi protiv finansijskog kriminala, ukazuje Volstrit džurnal, dodajući da je pod Brularovim nadzorom od 2012. godine banka zatvorila hiljade računa, u nekim slučajevima zato što profili klijenata nisu odgovarali iskazanoj misiji banke da služi „verskim poslovima“.

Agencija Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca Manival hvalila je Vatikan za napore po pitanju finansijske transparentnosti, dok su organizacije za finansijski nadzor smatrale AIF svetlom tačkom u pokušaju Vatikana da reformiše svoje finansije, ali nagli odlazak dva visoka zvaničnika – Brulara i Di Ruca – dovodi u pitanje uspeh reformskog programa papa Franje, koji je, kako navodi Volstrit džurnal, izabran 2013. posle slučajeva navodne korupcije i nekompetencije u Vatikanu.

Agencija Manival bi sledeće godine trebalo da sprovede procenu u Vatikanu i zasad, ocenjuje Volstrit džurnal, nije jasno kako će odlazak Brulara uticati na proces, ali će komešanje na vrhu AIF-a verovatno zabrinuti zvaničnike tela Saveta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari