TENZIJE DVA OPERATERA! JUNAJTED GRUPA: Otkrili su naše poslovne tajne! TELEKOM SRBIJA: To nije tačno
Foto: Shutterstock

rivali: SUKOB KONKURENATA NA TRŽIŠTU

TENZIJE DVA OPERATERA! JUNAJTED GRUPA: Otkrili su naše poslovne tajne! TELEKOM SRBIJA: To nije tačno

Društvo -

Optužbe: „Junajted grupa“ ističe da je Privredni sud odobrio uvid u njihove poslovne tajne konkurentima „Telekomovom“ GSS i „EURO vorld netvorku“, što „Telekom Srbija“ demantuje

Dve telekomunikacione kompanije „Junajted grupa“ i „Telekom Srbije“ sukobile su se oko odluke Privrednog suda u Beogradu.

„Junajted grupa“ je saopštila da je Privredni sud u Beogradu, a na osnovu naloga Privrednog apelacionog suda, omogućio konkurentskim firmama GSS, koja je u vlasništvu „Telekoma Srbija“, i kompaniji „EURO vorld netvork“, sa sedištem u Beču i SAD, uvid u poverljive poslovne informacije i tajne SBB i „Siti medije“, članicama „Junajted grupe“, bez pravno valjanog osnova.

„Telekom“ demantuje ove navode i ističe da oni nisu vlasnici kompanije GSS iz Austrije.

Zahtevani podaci

U saopštenju „Junajted grupe“ se navodi da su svi zahtevani podaci već ranije dostavljeni sudu u toku postupka, zbog čega ovakva odluka suda upućuje na tendenciozno postupanje koje omogućava uvid u poslovne tajne konkurentskim kompanijama. - Pritom je indikativno da je jedno od dva društva, austrijska firma GSS, u vlasništvu „Telekoma Srbija“, našeg glavnog konkurenta u Srbiji i dijaspori - ističe se u saopštenju.

„Junajted grupa“ dalje navodi da su „GSS medija“ i „EURO vorld netvork“ (EWN) podnele u februaru ove godine Privrednom sudu u Beogradu predlog za obezbeđenje dokaza protiv SBB i „Siti medije“, a za potrebe njihove navodne predstojeće tužbe. - Ove dve kompanije terete SBB i „Siti mediju“ da su povredile njihova prava ekskluzivne distribucije tako što su televizijski kanali HRT 1, HRT 2, HRT 3 i HRT 4 emitovani preko Net TV Plus platforme na teritorijama Severne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda. Iako svesni da platformom Net TV Plus uopšte ne upravljaju ni SBB ni „Siti medija“, već je ona u vlasništvu druge članice „Junajted grupe“, kompanije „Solford trejding limitid“ s Kipra, kao i da „Solford“ ima uredno zaključen ugovor sa HRT, koji je dostavljen na uvid putem suda, i da HRT-u plaća ugovorene naknade za reemitovanje, oni kreću u postupak protiv SBB i „Siti medije“ pred srpskim sudom - navodi se u saopštenju uz ocenu da „ovakvim manevrom i postupkom pred sudom u Srbiji namerno se izbegla suština, a to je da je ‚Solford trejding limitid‘ sa Kipra, kao i svaka druga kompanija registrovana u EU, podložna striktnim kriterijumima poslovanja i provera upravo samih institucija EU“.

Telekom: Netačne tvrdnje

Povodom saopštenja „Junajted grupe“ da je Privredni sud u Beogradu, na osnovu naloga Privrednog apelacionog suda, omogućio konkurentskoj firmi GSS, koja je, kako se navodi u saopštenju, u vlasništvu „Telekoma Srbija“, uvid u poverljive poslovne informacije i tajne SBB i „Siti medije“, članicama „Junajted grupe“, bez pravno valjanog osnova, „Telekom Srbija“ obaveštava javnost da je reč o netačnoj tvrdnji jer „Telekom Srbija“ nije vlasnik kompanije GSS iz Austrije. Reč je o javno dostupnoj informaciji, koja se može proveriti u Centralnom privrednom registru države Austrije - navodi se u saopštenju „Telekoma Srbija“.

Kurir.rs/ ekipa kurira Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track