U SPOMEN NA PRERANO PREMINULOG STUDENTA: Nagrada za mlade fizičare nosiće ime po Mihajlu Sporiću
Foto: Privatna Arhiva

inicijativa

U SPOMEN NA PRERANO PREMINULOG STUDENTA: Nagrada za mlade fizičare nosiće ime po Mihajlu Sporiću

Društvo -

Mihajlo Sporić bio je student fizike na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž, a preminuo je 7. novembra 2019. godine u 22. godini, posle duže bolesti

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Matematička gimnazija i Društvo fizičara pokrenuli su inicijativu da se ustanovi nagrada koja će nositi ime po preminulom mladom studentu fizike Mihajlu Sporiću.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, nagrada će se dodeljivati učenicima koji su na kraju srednje škole ostvarili najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike.

Mihajlo Sporić bio je student fizike na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž, a preminuo je 7. novembra 2019. godine u 22. godini, posle duže bolesti.

On je završio Matematičku gimnaziju u Beogradu, a nosilac je Vukove diplome i Svetosavske nagrade. Osvojio je mnogobrojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz fizike, astronomije i astrofizike.

Mihajlo je jedini učenik Matematičke gimnazije koji je u jednoj školskoj godini osvojio zlatne medalje na tri međunarodna takmičenja.

Sporić će biti sahranjen u četvrtak, 21. novembra, u 13 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, zahvaljujući ličnoj inicijativi premijerke Srbije Ane Brnabić.

Podsetimo, predsednica Vlade je pre nekoliko dana uputila pismo Gradu Beogradu s molbom da ovaj mladi fizičar bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Komemoracija Mihajlu biće održana istog dana u 11 časova u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

Kurir.rs/ Foto: privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track