Fiskalni savet: Budžet za 2020. dobro planiran, najveća greška povećanje plata

Predloženi budžet za 2020. godinu je relativno dobro planiran, ali je najveća ekonomska greška napravljena pre izrade tog budžeta prekomernim povećanjem plata u "opštoj državi" u proseku za 9,6 odsto, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
Fiskalni savet: Budžet za 2020. dobro planiran, najveća greška povećanje plata
Foto: 021.rs
Petrović je na predstavljanju Ocene budžeta za 2020. godinu i revidirane Fiskalne strategije za period 2020-2022. godina rekao da nije trebalo da plate u javnom sektoru porastu više od 5,5 odsto.
 
"Plate rastu brže od privredne aktivnosti, a to je unapred opredelilo veliki deo rashoda u budžetu za narednu godinu", rekao je Petrović.
 
Dodao je da su preostala budžetska sredstva raspodeljena "uglavnom na dobar način" zbog čega se budžet ocenjuje "u načelu pozitivno". Prihodi budžeta planirani su, kako se navodi, dobro i konzervativno, a promene poreske politike "ispravno su usmerene".
 
"Ukupni rashodi planirani su približno u visini prihoda, odnosno predviđa se nizak deficit republičkog budžeta od 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda ili 20 milijardi dinara i to će dovesti do pada spoljnog duga", rekao je Petrović.
 
Dva puta veća suma u odnosu na 2017. za plaćanje penala
 
On je izneo podatak da je u državnom budžetu za sledeću godinu planirano izdvajanje oko 200 miliona evra za plaćanje kazni i penala, što je uglavnom vezano za odštete koje država mora da plati zbog povreda ugovora, a ta suma je identična ukupnom ulaganju u prosvetu u 2020. godini.
 
To je dva puta veća suma u odnosu na 2017. i pet puta veća u poređenju sa 2010. godinom, rekao je Petrović. On je 200 miliona evra za plaćanje kazni uporedio sa 100 miliona evra planiranih za subvencije investitorima, uglavnom stranim.
 
Fiskalni savet je naveo da je 2014. za neizvršenu obavezu po osnovu koncesije za igradnju autoputa Horgoš - Požega privatnim kompanijama plaćeno 1,6 milijardi dinara, a lane oko četiri milijarde dinara grčkom Mitilineosu, koji je imao spor sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor.
 
U budžetu za sledeću godinu se odvajaju sredstva za obeštećenje kompaniji Energo-Zelena. Sudeći po rekordnom iznosu predviđenom na razdelu Ministarstva finansija, država je izgubila još neki veliki sudski spor ili međunarodnu arbitražu, dodao je Fiskalni savet. Konstatovano je da je neophodno da Vlada napokon napravi ozbiljnu analizu, kako bi precizno identifikovala glavne razloge zbog kojih država gubi toliko presuda.  
 
Ocenio je da je javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" (EPS) na prekretnici i da mu je neophodan "snažan zaokret u poslovanju", uz "hitno pokretanje investicija", od oko 600 miliona evra godišnje, 200 miliona više nego sada, odnosno više za 50 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija