Metropole povećale namete, bliži se kraj jeftinih autobuskih aranžmana po Evropi

Jeftini autobuski paket-aranžmani, kojima srpski turisti putuju po evropskim gradovima, najverovatnije, neće dugo postojati, jer metropole "udaraju" takve namete da se agencijama sve manje isplati da organizovano vode turiste, pišu "Novosti".
Metropole povećale namete, bliži se kraj jeftinih autobuskih aranžmana po Evropi
Foto: Pixabay
Lokalne vlasti evropskih gradova, pod pritiskom meštana, ali i željom da zarade, neprestano uvode nove takse. U tome naročito prednjače italijanski gradovi koji su od početka godine uveli desetak dažbina, nameta, taksi i poreza.
 
"Od početka godine svi italijanski gradovi uveli su "ček pointe", a Hrvatska i Slovenija su počele da naplaćuju prolaz kroz njihovu teritoriju. Turističke destinacije neprestano uvode nove namete, bukvalno svakog meseca smisle novi. Nedavno smo dobili obaveštenje o novoj dažbini u Veneciji", kaže za Novosti Srđan Andrejević iz "Argusa".
 
Naime, svi turisti koji kroče nogom u Veneciju moraće da plate dva evra za slušalice, ali i dodatnih od 150 do 280 evra za lokalnog vodiča koji će ih ćutke pratiti. Tačnije, svi italijanski gradovi traže ovakav namet za lokalnog vodiča i već su počeli da naplaćuju kazne 1.000 evra na licu mesta i drakonske za same agenciju. Venecija je smislila i novu "boravišnu taksu", iako jednu boravišnu taksu kroz fakturu već plaćaju agencije, a drugu, smeštajnu plaćaju turisti.
 
"Ček point" za autobuse sada postoji na ulasku u svaki italijanski grad, pa i najmanji, i tu se, na aparatu, plaća taksa. Tako, recimo, da bi autobus dovezao srpske turiste do Verone, vozač mora da plati od 100 do 150 evra, u zavisnosti od sezone. Da bi ušao u Rim plaća 150, u Veneciju 170, a u Firencu 600 evra.
 
Ova taksa je, ustvari, dozvola da se autobus približi parkingu blizu centra grada. Parking se dodatno naplaćuje od 35 do 40 evra. To znači da kada autobus, sa turistima koji spavaju u Rimu, ode na izlet do Napulja, prvo plaća 40 evra parking u Rimu, pa ulaz u Napulj, pa parking u Napulju, sledi parking u Pompeji, pa taksa za ulaz u Rim.
 
Beč, Prag i Budimpešta još uvek ne naplaćuju ulazak u grad, ali je parking skup. Takođe, tokom božićnih vašara od lokalnih vlasti treba nabaviti dozvolu za ulaz. Ni francuski gradovi ne naplaćuju ulaz, ali autobusi, zbog nesnosnih gužvi, izbegavaju centar i plaćaju samo "papren" parking, recimo, 30 evra u Diznilendu i 60 evra kod Versaja.
 
Da bi uopšte stigli do Italije ili Francuske, srpski autobusi moraju da plate prolaz kroz Hrvatsku (150 evra) i Sloveniju (oko 100 evra, po kilometraži). Uz ovu taksu plaća se i putarina, odnosno vinjeta.
  • stasa

    21.11.2019 19:17
    @ Zlopile
    20.11.2019 • 13:35
    @@Marija
    Lupaš gluposti..zarade nema..to je samo da se premosti do decembra kad počinju da se prodaju letovanja..

    Ne znam kakvo je to ponasanje? Zeni koju uopste ne poznajete kazete "lupaŠ gluposti"...Da li Vi imate trunku kucnog vaspitanja? Molim redakciju da ne pusta vise ovakva vredjanja ,dok se citaoci ne nauce pristojnosti!
  • Zlopile

    20.11.2019 13:35
    @@Marija
    Lupaš gluposti..zarade nema..to je samo da se premosti do decembra kad počinju da se prodaju letovanja..
  • @Marija

    20.11.2019 09:11
    Upravo tako, zarada na ovim kratkim gradskim turama je agencijama ogromna, zato je tolika velika ponuda, agencije bukvalno od toga žive, drugo je sporedno. Nama se čini jeftino, tj. bolje reći možemo da skupimo toliko od ovih jadnih plata, ali što se tiče samo usluge, oni nemaju tu neke velike troškove. Ogromna čista zarada koju ovi dodatni nameti neće pokvariti bitno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.