Najnovije vesti
Vesti Politika
ŠEST ČLANICA PISALO EVROPSKOJ KOMISIJI Žele da pomognu da se proces ulaska Zapadnog Balkana u EU POBOLJŠA I UBRZA

ŠEST ČLANICA PISALO EVROPSKOJ KOMISIJI Žele da pomognu da se proces ulaska Zapadnog Balkana u EU POBOLJŠA I UBRZA

Austrija, Italija, Slovenija, Slovačka, Češka i Poljska dostavile su Evropskoj komisiji (EK) pismo u kome izražavaju svoju spremnost da se angažuju na poboljšanju procesa pristupanja Zapadnog Balkna Evropskoj uniji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
EU brisel Foto: Reuters / RAS Srbija
EU brisel

- Radićemo na tome ukoliko se obezbedi efikasan rad, cilja na jasne rezultate i ukoliko se obezbedi da se konsenzus unutar EU za otvaranje pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije u martu 2020. godine - navodi se u pismu.

Ministri spoljnih poslova šest zemlja EU ocenjuju u pismu predsedniku EK Žanu Klodu Junkeru da je trenutni proces pristupanja Zapadnog Balkana "usporen i neravnomeran".

Pročitajte još

Takođe, oni su pozvali EK da do januara 2020. godine predstavi konkretne predloge kako poboljšati efektivnost pristupnog procesa kao instrumenta za podršku refomama i integracijama Zapadnog Balkana.

Ministri šest zemalja kostatuju da konsolidacija Evrope ne može biti završena bez Zapadnog Balkana, a da je evropska perspektiva "izvor motivacije" za reforme u zemljama regiona.

- Bez svake sumnje trajna stabilnost i bezbednost kao i nastavak reformskog procesa u regionu najbolje se može ostvariti kroz EU integracije. Pristupni proces je najvažniji instrument za ostvarivanje ovog cilja i kao takav daje ključni doprinos bezbednosti i napretku Unije - zaključuje se u tekstu pisma.

Evropska komisija
Foto: European Commission / Promo
Evropska komisija

Prethodno je ministarka Francuske Ameli de Monšalen izjavila da su šest zemalja EU zatražile od Evropske komsije da se naprave predlozi koji bi proces pristupanja EU učinili efiksnijim i opipljivijim što se, prema prema njenim rečima, dopunjuje sa francuskim predlogom.

Ona je rekla da se Pariz zalaže za proces pristupanja EU koji je efikasniji i konkretniji, i koji bi bio kredibilan kako u očima građana EU tako i za građane Zapadnog Balkana.

Pročitajte još

De Montšalen je dolazeći na sastanak Saveta EU ocenila da je važno što što će ministri odmah nastaviti da razgovaraju o politici proširenja kako bi na majskom samit u Zagrebu "na noge stavili efikasniju proceduru pristupanja EU".

- Mi ne menjamo pravila usred procesa. Ono što vidimo jeste da proces ne funkcioniše jer traje dugo, frustrirajući je za učesnike, nije politički vođen od strane EU, već postoji neki automatizam, a pre svega građani zemalja koje pregovaraju ne nalaze svoje interese u takvom procesu - ocenila je francuska ministarka.

Emanuel Makron
Foto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

De Monšalen je ocenila da u procesu pristupanja EU "postoje frustracije" i navela primer Srbije i Crne Gore, koje prema njenim rečima, pregovaraju već dugo bez konkretnog napretka na terenu.

- Vidimo da sve više ljudi odlaze iz regiona, a sa EU strane se uspostavila sporost koja je nezadovoljavajuća - kaže De Monšalen.