Brnabić: Srbija rasipa vodu zbog loše vodovodne mreže 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas izjavila da Srbija  „rasipa“ vodu i navela da se i više od 60 odsto vode gubi iz vodovodne mreže u nekim mestima gde se decenijama nije dovoljno ulagalo.

„Kao i u mnogim drugim oblastima, probleme smo morali da rešavamo krenuvši ne od nule, već iz minusa“, rekla je Brbić otvarajući u Beogradu zasedanje Skupštine država-članica Protokola o vodi i zdravlju.

Ona je rekla da je Vlada svesna da mnogo truda i novca treba da se uloži da bi se u Srbiji dostigli evropskli standardi u zaštiti životne sredine, pomenuvši posebno reke i kvalitet voda.

„Za Srbiju je jedna od najzahtevnijih tema na evropskom putu zaštita životne sredine, koja zahteva i najviše novčanih ulaganja“, istakla je Bnabić.

Po njenim rečima, to je važna tema za evrointegracije, ali još važnija jer, rekla je citirajući idijansku poslovicu, „zemlju nismo nasledili od predaka već smo je pozajmili od budućih pokolenja“.

Navela je da njena vlada mnogo napora ulaže da se reše problemi s pijaćom vodom, da je najdramatičnije u Vojvodini, naročito u Zrenjaninu i Kikindi, a govorila je i o ulaganju u izgradnju postojenja za preradu otpadnih voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari