"Želimo EU otvorenu za prihvatanje novih članica"

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je da želi ambicioznu Evropsku uniju koja je otvorena za prihvatanje novih članica i Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.11.2019.

14:58

EPA/ Pawel Supernak

"Više ne živimo u vremenima sigurne dominacije Zapada. Na Dalekom istoku, Bliskom istoku i za nas na neposrednom istoku postoje međunarodni igrači koji su spremni da iskoriste slabosti Evrope. Zato želimo ambicioznu EU koja je otvorena za prihvatanje novih članica, otvorena za zapadni Balkan", rekao je Moravjecki.

Poljski šef vlade je takođe rekao da je NATO najmoćniji vojni savez u istoriji.

"Glasovi nekih lidera koji dovode u pitanje član 5. Vašingtonskog sporazuma, ili neispunjavanje obaveza o savezništvu, slabe našu bezbednost i predstavljaju pretnju za EU i NATO. Mi ćemo se tome suprotstaviti", izjavio je Moravjecki.

Napomenuo je da, ako EU ne da realnu ponudu susednim zemljama, daće im je neko drugi, a to su Kina, Rusija, Turska i radikalni islam.

Premijer je dodao da Poljska takođe ima plan za Evropsku uniju koji predviđa smanjenje centralizacije i birokratije u Briselu i fer poreze i konkurenciju, borbu za slobodan protok usluga zasnovan na sporazumu i zapadno partnerstvo.

"Preuzimamo odgovornost za Poljsku, ali spremni smo i da preuzmemo zajedničku odgovornost za naš region, Centralnu Evropu i Evropsku uniju", izjavio je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: