SAD promenile stav: Izraelska naselja ne krše međunarodno pravo

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je da više ne smatra da izraelska naselja na Zapadnoj obali predstavljaju kršenje međunarodnog prava, promenivši posle četiri decenije stav Vašingtona prema tom pitanju. Abas i Netanjahu oprečno o odluci Vašingtona. Kancelarija UN za ljudska prava protivi se stavu SAD.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da SAD odbacuju pravno mišljenje Stejt departmenta iz 1978. godine, koje smatra da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Pompeo je novinarima u Stejt departmentu rekao da Trampova administracija smatra da sva pravna pitanja u vezi sa naseljima treba da rešavaju izraelski sudovi.

"Teška istina je da nikad neće biti pravnog rešenja konflikta i da argumenti ko je u pravu, a ko greši kao pitanje međunarodnog prava, neće doneti mir", naveo je Pompeo.

Vašington je tim potezom, konstatuje AP, još dublje ugrozio napore Palestinaca da ostvare državnost.

Objavu SAD o izraelskim naseljima osudio je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rdeneh, dok je ona pozdravljena iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Američka administracija je izgubila svoj kredibilitet da ima bilo kakvu buduću ulogu u mirovnom procesu", rekao je portparol palestinskog predsednika, prenosi AP.

Netanjahu proslavio saopštenje SAD

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otputovao je  na Zapadnu obalu da proslavi saopštenje Sjedinjenih Država u kojem navode da ne smatraju da se gradnjom izraelskih naselja na tom delu krši međunarodno pravo.

Netanjahu je deklaraciju Trampove administracije nazvao ogromnim postignućem koje je, kaže, popravilo istorijsku grešku, preneo je AP. 

Iz Netanjahuovog kabineta odluka je pozdravljena uz komentar da je promena politike "ispravljanje istorijske greške" koja se odnosi na naselja.

"Ova politika odražava istorijsku istinu da je jevrejski narod nisu strani kolonisti u Judeji i Samariji (izraelski nazivi za Zapadnu obalu)", navodi se u saopštenju.

Netanjahuov rival Beni Ganc takođe je pozdravio Pompeovo saopštenje, rekavši da ono pokazuje čvrst stav prema Izraelu i posvećenost bezbednosti i budućnosti čitavog Bliskog istoka.

Tim povodom oglasila se i EU koja je poručila da i dalje veruje da je izraelsko naseljavanje na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito prema međunarodnom pravu i da su time nagriženi izgledi za trajni mir.

"EU poziva Izrael da obustavi sve aktivnosti oko naseljavanja, u skladu sa svojim obavezama kao okupaciona sila", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Kancelarija UN za ljudska prava protivi se stavu SAD 

Kancelarija UN za ljudska prava ponovila je od ranije poznat stav da izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

To je izjavio portparol Kancelarije UN za ljudska prava Rupert Kolvil nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila da više ne smatra da izraelska naselja na Zapadnoj obali predstavljaju kršenje međunarodnog prava, promenivši posle četiri decenije stav Vašingtona o tom pitanju.

"Promena političkog stava neke države ne preiničava postojeće međunarodno pravo niti način na koji će ga Međunarodni sud pravde i Savet bezbednost UN interpretirati", rekao je Kolvil na konferenciji za novinare u Ženevi, preneo je Rojters.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво