Opštini Pantelej priznanje za celokupan doprinos povećanju pristupaćnosti za OSI

NIŠ

Za celokupan doprinos povećanju pristupačnosti za osobe sa invaliditetom u 2017.i 2018. godini Gradska opština Pantelej dve godine zaredom nagrađena je Pohvalom kao priznanjem republičkog ranga. Tokom 2018. postavljeno je šest rampi za osobe sa invaliditetom koji stanuju u stambenim zgradama, za šta je izdvojeno blizu 3 miliona dinara, a za 2019. izdvojeno je još 2 miliona dinara za postavljanje takvih pomagala na preostalim lokacijama gde je iskazana potreba stanara iz kategorije invalida, starih i iznemoglih lica.

                                          Pomoć osobama sa invaliditteom se ne završava sa uklanjanjem fizičkih barijera kako bi se pospešilo njihovo kretanje, a tako i sam kvalitet života. Gradska opština Pantelej je u nastojanju da pomogne osobama sa invaliditteom da ostvare sebe kao ličnosti u potpunosti, otišla i korak dalje i postala po tome prepoznatljiva ne samo u regionu već  i državi.

                                      U saradnji sa Asocijacijom za adaptivno plivanje Srbije brojnim udruženjima osoba sa invaliditetom iz godine u godinu Opština podržava kontiniranu plivačku obuku dece i mladih sa motoričkim i sličnim smetnjama a neki od njih, kao Nemanja Tadić su postali paraolimpijski pobednici. Značajan doprinos je ova opština daje i Asocijaciji adaptivnog plivanja Srbije (ADAPTS) čije je sedište u Nišu, a Gradska opština Pantelej je pokrovitelj seminara iz adaptivnog plivanja i adaptivnog fizičkog vežbanja koju organizuje Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije (ADAPTS).

                                   “Naša lokalna samouprava i nadalje će podržavati ovakve seminare, ali i u praksi uklanjati barijere za sve pripadnike populacije sa invaliditetom”, ističe predsednik GO Pantelej Bratimir Vasiljević.

                                To neprestano opština Pantelej u praksi i dokazuje. Prati se rad Udruženja osoba sa inbaliditetom i na svaki način pokušava da im se pomogne ili olakša komunikacija sa okolinom. Kao primer dobre prakse može da se navede organizovanje izleta na Kamenički vis u saradnji sa Niškim udruženjem studenata sa hedikepom. Izlet je organizovan  na početku nove akademske godine.

                                “Akcija je organizovana u cilju poboljšanja kvaliteta života i bolje socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom. Tom prilikom predstavnici naše opštine obišli su članove udruženja i sa njima razgovarali o potrebama i mogućnostima za dalju podršku”, kažu u ovoj gradskoj opštini.

                              Svaki uspeh sportskih klubova opština proprati prijemom pokazujući na taj način da vrednuje rezultate osoba sa invaliditetom kao jednakim pripdanicima društvene zajednice. Ulaganjem u njihov rad do praktično i potvršuju.

Ovaj tekst je deo projekta koji sufinansira gradska opština Pantelej.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare