19. novembar  2019. 10.23  | Izvor: Tanjug

"Zlatni ćuran" glumcu Milanu Gutoviću

JAGODINA -

Srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Milan Lane Gutović dobitnik je najvišeg priznanja 49. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini, "Zlatnog ćurana" za životno delo.

Odluka je doneta danas na sednici Kolegijuma Kulturnog centra i Festivala "Dani komedije", a popularnom dramskom umetniku biće uručena 20. marta 2020. godine, na otvaranju 49. "Dana komedije", saopšteno je danas iz Kulturnog centra.

glas, andjela,, lane, gutovic

U saopštenju koje je potpisao direktor Kulturnog centra Nebojša Petrović se ističe da se Gutović, još na prvim "Danima Komedije", pre 49 godina, susreo sa publikom Jagodine ulogom u legendarnoj predstavi "Buba u uhu" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Za ulogu Vladimira u predstavi "Pučina" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, igrane 1978. godine, Gutović je na "Danima komedije" nagrađen statuetom "ćuran".

Posebno je poznat po ulogama "Srećka Šojića" u serijama "Tesna koža" i "Bela lađa".

Nagrada "Zlatni ćuran" se sastoji od statuete ćurana, unikatne plakete i novčanog iznosa dar Komercijalne banke.

Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili glumci: Miodrag Petrović - Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubonir Ubavkić - Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, jelisaveta Seka Sabljić, Rada Đuričin, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Vlasta Velisavljević, Predrag Ejdus i Ljiljana Dragutinović.

Dobili su je i reditelj Dragoslav Lazić, pozorišni pisci i kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković i režiser Dejan Mijač, koji je odbio da je primi.

Tagovi