Univerzitet u Hongkongu i dalje pod opsadom, pokušaj bekstva kroz tunele za kanalizaciju

U Hongkongu i dalje nemiri. U kampusu je stotinak studenata, okruženih policijom, koji odbijaju da napuste Politehnički univerzitet dok je više stotina demonstranata otišlo u pratnji posrednika. Dok se premijerka Keri Lam nada da se situacija na tom univerzitetu može mirno razrešiti i poziva studente da se predaju, američki državni sekretar Majk Pompeo tvrdi da je njegova zemlja veoma zabrinuta zbog političke krize i nereda u Hongkongu i traži od Kine da poštuje slobode građana Hongkonga.

Neki od studenata pribegli su očajničkom pokušaju da pobegnu sa yniverziteta koristeći tunel za kanalizaciju, ali su sprečeni.

Izazvano je više požara ispred ulaza, demonstranti su policiju gađali strelama i zapaljivim bombama, uzvraćeno im je suzavcem i vodenim topovima.

U međuvremenu, vlasti Hongkonga dozvolile su maloletnim osobama da napuste univerzitet dok su odrasli uhapšeni na listu mesta. Zabarikadirani studenti imaju pet ključnih zahteva, a jedan je istraga o policijskoj brutalnosti.

"Očajna sam jer je jedini izlaz da se predamo, ali se bojimo da ćemo biti krivično gonjeni. Već dva dana pokušavamo da pobegnemo, ali nismo našli način", navodi demonstrantkinja Melodi Fo.

Premijerka Hongkonga apeluje na smirivanje situacije.

"Poručujem svima koji su zabrinuti zbog situacije na univerzitetu da ćemo upotrebiti sva sredstva da ubedimo demonstrante da napuste kampus što pre. Ako budemo videli neke incidente u kampusu kojima se ugrožavaju ljudski životi onda će policija morati da spreči tragediju", kaže Keri Lam.

Kineska vlada je imenovala novog šefa policije u Hongkongu, javila je kineska državna novinska agencija. Do toga je došlo posle sukoba snaga reda sa demonstrantima i penzionisanja dosadašnjeg prvog čoveka policije Stivena Loa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво