"Ako želite mirno rešenje, predajte se"

Šefica Vlade Hongkonga izjavila da demonstranti pod policijskom opsadom u univerzitetskom kampusu imaju samo mogućnost da se predaju ako žele mirno rešenje.

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2019.

08:05

Foto: Tanjug/AP Photo/Achmad Ibrahim

"To se može postići samo uz punu saradnju demonstranata, uključujući naravno one koji izazivaju nerede. Oni moraju da obustave nasilje, da se predaju i mirno odu slušajući uputstva policije", poručila je Keri Lam.

To je bila njena prva konferencija za novinare otkako su u nedelju demonstranti zauzeli Politehnički univerzitet, bastion petomesečnog protesta.

Pošto su prošle noći desetine demonstranata uspele da pobegnu tako što ;su s jednog pešačkog mosta skakale na ulicu gde su čekali saradnici koji su ih odvezli motociklima, ne zna se koliko ih je ostalo u kampusu.

Jedna 19-godišnja devojka koja krije ime, za AFP je u ponedeljak govorila o očajanju demonstranata opkoljenih u kampusu: "Neki plaču, neki su gnevni (...) jer nema izlaza, jer više nije moguće napustiti kampus", rekla je ona.

Protesti u Hongkongu, često nasilni, traju od početka juna.

Aktivisti optužuju policiju za prekomernu upotrebu sile jer u sukobima s demonstrantima koristi suzavac, palice i gumene metke, a preti da će upotrebiti i "bojevu municiju", dok su demonstranti na policajce bacali cigle i "molotovljeve koktele" i jednog policajca ranili strelom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: