Fudbal

Italija demolirala Jermeniju 9:1

Italija demolirala Jermeniju 9:1
Foto: Tanjug/AP | Italija demolirala Jermeniju 9:1

Italija nikad u svojoj bogatoj istoriji nije ostvarila takav niz (deset utakmica - deset pobjeda), koji je večeras produžen nevjerovatnom pobjedom 9:1 nad Jermenijom na Renco Barbera stadionu u Palermu.

Deset pobjeda, 30 bodova i gol-razlika 37:4 ostvarila je nestvarna Italija u borbi za Evro.

Ćiro Imobile postigao je dva gola (8. i 33.) i jednom asistirao, dok je dva gola zabio i igrač Rome Nikolo Zaniolo (9. i 64.), a Federiko Kijesa dva puta asistirao i jednom postigao gol (81. minuta) u nezaboravnoj večeri na Siciliji. Uz njih su se u strijelce upisali i Nikolo Barela (29.), Alesio Romanjoli (72.), Jorginjo iz penala (75.) i Rikardo Orsolini u 78. minuti. Jedini gol za goste dao je Edgar Babajan u 79. minutu.

Takođe, "azuri" su ostvarili najuvjerljiviju pobjedu ikad u kvalifikacijama. Znali su Italijani u davnijim prijateljskim utakmicama razbijati Francusku (9:4, 7:0), Španiju (7:1), ali nikada nisu u utakmicama kvalifikacija postigli devet golova kao večeras. Italija je 1948. svladala SAD (9:0) na Olimpijskim igrama, a 1928. postigli rekordni broj golova protiv Egipta (11:3).

Selektor Roberto Mansini preporodio je jednu od najvećih reprezentacija na svijetu, koja se nije uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, ali zato kao jedan od glavnih favorita dočekuje Evropsko prvenstvo na ljeto 2020. godine.

Rezultati by SofaScore

(index.hr) 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije