Svet

0

Berlin želi da osnaži, a ne da zameni NATO

Autor: AP

Izvor: Danas.rs

Berlin želi da osnaži, a ne da zameni NATO

Izvor: Foto: Beta / AP

Makron je ranije ovog meseca rekao da „ono kroz šta trenutno prolazimo jeste smrt mozga NATO“ i da je potrebno da Evropa unapredi svoju odbranu nakon onoga što on smatra propašću strateške saradnje SAD i EU u okviru alijanse.

U intervjuu za Velt koji je objavljen u nedelju Kramp-Karenbauer je rekla da se Nemačka slaže da je potrebno da postoji veća evropska saradnja kada je reč o bezbednosnoj politici, ali Pariz ima drugačiju perspektivu u odnosu na Berlin

„Kada Francuska govori o većoj evropskoj saradnji u domenu odbrane, oni govore o strateškoj autonomiji.

Francuska teži snažnijoj evropskoj saradnji da zameni NATO“, rekla je Kramp-Karenbauer, dodajući da nju s druge strane više brine „sposobnost delovanja“

„Moje mišljenje je da svako jačanje evropske odbrane takođe jača evropski stub NATO-a“, rekla je nemačka ministarka odbrane.

Kramp-Karenbauer, liderka Hrišćansko demokratske unije (CDU) i moguća naslednica Angele Merkel na funkciji nemačke kancelarke, dodala je da „Francuska ima drugačiju vojnu kulturu u odnosu na Nemačku“.

„To se odražava u najnovijim predlozima njenog predsednika. Ali i Nemačka ima svoje interese“, rekla je, ističući značaj i partnerstva Berlina s Francuskom i njegove integracije u NATO.

Komentari Kramp-Karenbauer su usledili uoči konferencije CDU na kojoj će se razgovarati o tome da li da isključe kineskog giganta telekomunikacione opreme Huavej iz promocije nemačke mobilne 5G mreže. Pristalice isključenja strahuju od špijunskih aktivnosti Pekinga, što kompanija odbacuje, a Merkel se protivi potpunom isključenju pojedinačnih kompanija.

Kramp-Karenbauer je rekla da Huavej treba da bude isključen ako ne zadovolji bezbednosne standarde koje je postavila vlada.

„Vlada je odredila da treba da postoje izvesni bezbednosni standardi za proveru koje kompanije mogu da učestvuju. Ostaje pitanje da li Huavej zadovoljava ove bezbednosne standarde. Ako to nije slučaj, Huavej mora da bude isključen“, rekla je ministarka odbrane.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR