Društvo

Grade stanove za raseljene

Grade stanove za raseljene
Foto: N.N. | Grade stanove za raseljene

DOBOJ - Neuslovne sobe u nekadašnjem dobojskom Domu penzionera, koji više od dvije decenije služi kao alternativni smještaj, stotinak porodica raseljenih s područja BiH i Hrvatske će zamijeniti pristojnim stanovima u tri lamele, čija je izgradnja počela u prigradskom naselju Bare.

Vrijednost projekta je 7,7 miliona KM, a ono što je zanimljivo jeste da budući korisnici neće dobiti samo gole zidove, jer će sa 680.000 KM biti finansirano osnovno opremanje stambenih jedinica.

Premijer RS Radovan Višković danas je posjetio lokaciju u dobojskom prigradskom naselju Bare, gdje grade lamele, kako bi se na licu mjesta uvjerio kako teku radovi na izgradnji objekta.

Vlasnik stanova će biti grad Doboj, koji će njima raspolagati nakon što njihovi korisnici prestanu da ih koriste.

"Ovo nisu stanovi koje će moći neko nasljeđivati, unuci, praunuci... Ovo je promocija našeg Zakona o socijalnom stanovanju, gdje ćemo u naredne dvije-tri godine da sagradimo što više ovakvih stanova. Oni će sigurno imati svoju svrhu i ubuduće, gdje ih lokalne zajednice poput grada Doboja sutra mogu dati mladim bračnim parovima ili kadrovima neophodnim za neku lokalnu zajednicu", izjavio je Višković.

Marko Aćić, v.d. direktora Sekretarijata za izbjeglice i raseljena lica RS, rekao je da osim izgradnje pojedinačnih stanova koje će dobiti ove porodice koje su u kolektivnom centru, ovaj projekat predviđa i početno opremanje stanova osnovnim tehničkim aparatima i kućnim potrepštinama...

Izgradnja stambenog kompleksa finansira se kreditnim sredstvima u okviru projekta "CEV 2" koji predviđa trajno zatvaranje kolektivnih centara u BiH, a rok za završetak radova je april 2020. godine.

"Grad Doboj je obezbijedio zemljište i sve priključke. Ono što u narednom periodu treba da obezbijedimo, tj. u proceduri je izrada projekta za rješavanje kanalizacije. Time nećemo obuhvatiti samo ovaj objekat od 134 jedinice, već su želja i cilj grada Doboja da kompletno naselje Bare dobije kanalizaciju, a  siguran sam i toplifikaciju", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Višković: Za reforme su neophodna sredstva MMF-a

DOBOJ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da su za reforme potrebna sredstva MMF-a, a da se 13 mjeseci samo sluša da će aranžman biti realizovan kada bude formirana vlast na nivou BiH.

"Postavljam pitanje, a šta ako vlast ne bude formirana u naredne četiri godine, onda nema ni MMF-a ni te priče sa njima", izjavio je Višković.

On je poručio da deklarativne podrške Srpskoj ništa ne znače.

"Nama je potreba novac da bismo sproveli reforme. MMF, ukoliko je spreman da prati reforme u Republici Srpskoj i BiH, treba da nađe načina kako da odobri novac za provođenje reformi, uprkos neformiranju Savjeta ministara i vlasti u FBiH", izjavio je Višković novinarima u Doboju.

On je poručio da sve sem toga predstavlja gubljenje vremena i Srpskoj i MMF-u.

"Prije nekoliko dana razgovarao sa direktorom Međunarodnog monetarnog fonda za BiH i on je samo ponovio ono što sam ja od njega tražio. Čak sam ga u jednom momentu zamolio može li da ide aranžman sa Republikom Srpskom i MMF-om i da zaobiđemo više tu BiH", rekao je Višković.

On je istakao da Republiku Srpsku, ukoliko dođe do aranžmana sa MMF-om, prevashodno interesuje da on bude fokusiran na zdravstveni sektor i javna preduzeća.

"Oni /MMF/ su se sa nama saglasili da je to nama prioritet s kojim bi želili da se pravi aranžman", rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije