Svet

0

Ruski izaslanik u EU hvali Makronov stav prema proširenju Unije

Autor: VV

Izvor: Beta

Ruski izaslanik u EU hvali Makronov stav prema proširenju Unije

Izvor: Foto: prtscr ytb

Čizov je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da Makron ima pravo kada iznosi argument da EU prvo treba da se bavi tenzijama između svojih članica pre nego što počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Britanski list navodi da je ovo znak kako je Kremlj iskoristio "remetilačku poliltiku" francuskog predsednika da ukaže na podele među evropskim saveznicima.

"Predsednik Makron je u pravu kada kaže da EU treba da se pozabavi sopstvenim unutrašnjim pitanjima pre proširenja", rekao je Čizov, koji je na mestu ruskog izaslanika pri EU od 2005. godine. "I naravno, objektivno govoreći, kazati da su i Severna Makedonija i posebno Albanija spremne za članstvo, bilo bi ogromno preuveličavanje, sa svim poštovanjem prema tim dvema zemljama", rekao je on.

Kako ukazuje FT Rusija je jedna od nekoliko rivalskih sila koje se nadmeću za uticaj u Severnoj Makedoniji, Albaniji i još četiri zapadnobalkanskih teritorija koje su okružene zemljama EU i streme da se pridruže evropskom bloku.

Francuska se jedina usprotivila prošlog meseca početku pregovora o pristupanju sa Skopljem, dok su protiv početka pregovora sa Tiranom bili pored Francuske i Holandija i Danska.

Kritičari smatraju da stav Pariza nanosi štetu uticaju EU u regionu i ne nagrađuje velike korake koje su učinile zemlje kao što je Severna Makedonija.

Makronovi oštri komentari oko pitanja koja idu od evropskog proširenja do ocene da je NATO u stanju "moždane smrti" podstakao je snažnu kritiku nekih saveznika zbog toga što prikazuje Evropu kao slabu, dok su ga drugi hvalili zbog suočavanja sa osnovnim problemima, prenosi Fajnenšal tajms.

Čizov nije želeo da komentariše Makronovu tvrdnju da je NATO u moždanoj smrti zbot neslaganja i nedostatka koordinacije između saveznika.

"Kako ja razumem francuski predsednik je izrazio zabrinutost koju osećaju mnoge zemlje članice NATO", rekao je Čizov.

On je rekao da u svetlu Makronove izjave NATO ima puno toga da razmatra na predstojećem samitu u Londonu.

"Svi znamo šta je (američki) predsednik (Donald) Tramp imao da kaže o NATO-ou u raznim fazama njegovog predsedništva", rekao je on.

Opaske Čizova će verovatno razljutiti neke evropske zemlje koje smatraju da su Makronove izjave kontraproduktivne zato što podrivaju kredibilitet NATO i EU, uključujući i u odnosu na Rusiju, navodi FT.

Čizov je rekao da "strpljivo čeka" trenutak kada će neka EU zemlja imati hrabrost da se izjasni i uloži veto na ponovno uvođenje sankcija uvedenih Moskvi posle njenog pripajanja Krima 2014. godine.

Ambasador je rekao da se nada da će pokušaj da se poprave odnosi sa Rusijom predvođeni Makronom i Finskom, aktuelne predsedavajuća EU, biti ozbiljni i značajni. Neke zemlje uključujući baltičke zemlje i Poljsku skeptične su prema tom potezu smatrajući da Rusija pod Vladimirom Putinom nije promenila ponašanje.

"Po mom mišljenju EU se ucrtala u ćošak ovom politikom prema Rusiji. I broj ljudi i političkih vođa koji to shvataju raste", rekao je Čizov.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR