U Švicarskoj upriličena manifestacija povodom Dana Sandžaka

0
29

U organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore Švicarske, a u saradnji sa Bošnjačkom kulturnom zajednicom Švicarske, Bošnjačkom nacionalnom fondacijom Švicarske i Bošnjačkom dijasporom Crne Gore u Švicarskoj tradicionalno je upriličena manifestacija povodom dana Sandžaka.

Prepuna dvorana svjedočila je na divan način 8. po redu tradicionalnog obilježavanja bošnjačkog blagdana.
U ime domaćina obratio se predsjednik ZSD Švicarske Senad Sejdović koji je izrazio zahvalnost za sve godine podrške ovoj organizaciji, ističući da ovakvi skupovi manifestuju snagu i jedinstvo bošnjačkog naroda.

“ZSD Švicarske predano radi na tome da okupimo sve Sandžaklije u Švicarskoj, a u tome nam samo vi možete pomoći i podržati. Ovakvim skupovima želimo da sačuvamo našu tradiciju i prenesemo pozitivne vrijednosti na naše naraštaje. U Švicarskoj, kao i svugdje, naša djeca su izložena asimiliranju. Mi se trebamo integrisati u ovom sistemu, ali se nikako ne trebamo asimilirati. Trebamo na naše naraštaje prenositi našu lijepu vjeru islam , bosanski jezik, našu tradiciju i kućni odgoj. Hvala Allahu pa imamo naše ustanove, naše džemate gdje možemo učiti bosanski jezik, vjeronauku pohađajući mekteb. Hvala Vam što ste i ove godine sa nama, vi ste naša snaga”, poručio je Senad Sejdović.

Predsjednik ZSD-a za Evropu prof. Mithad Mujović poselamio je prisutne, istalavši da će uspjeh kod Bošnjaka biti potpun onda kada se više okrenu sebi i to im postane najbitnije.

“Mi, Bošnjaci općenito smo vrijedan, snažan, požrtvovan i hrabar narod. Sve ove decenije i stoljeća iza nas pokazuju da smo opstali na parčetu zemlje koje se zovu Sandžak i Bosna, uprkos svim vjetrovima raznih faktora koji nam nisu željeli dobro. Da bismo opstali i ostali trebamo sebe iznova podsjećati na izvore naše snage. Moramo naučiti trenirati snagu okretanja prema sebi. Imam osjećaj da nam je sve i svako bitniji od nas. Često, fokusirani na nešto drugo zaboravimo sebe, te zato nekada u poznim godinama kada napunimo 60 ili 70 godina uz određeno jadikovanje prerađujemo prošlost kako smo mogli ovo ili ono, zato što nismo bili fokusirani na sebe nego na drugoga. Imam osjećaj da uvijek više volimo da oslabimo drugog, a ne da ojačamo sebe. Zato moramo napraviti zaokret. Istinska individualna snaga temelji se na vlastitom propitivanju svakoga dana, na ispitivanju vlastite snage i vlastitih slabosti, na propitivanju vlastitog razmišljanja i kontroli svojih emocija, načinu ponašanja i slično. To je glavni izvor snage”, kazao je prof. Mithad Mujović.

Gost večeri bio je muftija sandžački i predsjednik BNF hfz. Abdurrahman-ef. Kujević. Bošnjaci će, ističe on, demonstrirati pravu snagu i jedinstvo onda kada se ne budu oslanjali samo na jake pojedince i vrijedne ljude, već kad se budu svi maksimalno usavršavali i institucionalizovali.

“Najčasnije stvorenje je čovjek. On je centralna figura u ovom svemiru savršenom, gdje sve funkcionira perfektno i bez greške. Zbog čovjeka je Mudri i Svemogući Stvoritelj stvorio sve, zemlju i nebesa i sve što je na njima. Čak nam je i bezgriješne meleke potčinio da rade ono što je u interesu čovjeka. Pa, da li smo se zapitali koliku zahvalnost, ponos i čast treba da probudi u svakom od nas činjenica da nas Svemogući i Neovisni Stvoritelj tako poštuje i uvažava? Od nas samo traži da poštujemo Njegovu Riječ i Istinu, jer i nas je stvorio zbog istine. Onoliko koliko se budemo držali nje, toliko ćemo biti Njemu važni, nagrađeni i zaštićeni na ovom svijetu, ali također i na ahiretu. Čovjeku je sve potčinjeno, ali da bi uspio u svojoj poslanici i zadaći moraju se ispuniti određeni uvjeti, a to su da se čovjek izgrađuje individualno, da se svaki musliman uvijek usavršava, na svim poljima – duhovno, intelektualno, kulturno, stručno u onome što radi i obavlja. Svako od nas mora biti maksimalno potpuna i izgrađena ličnost, ali nije samo to dovoljno. Nisu dovoljni samo sposobni pojedinci i vrijedni ljudi kao jedinke, već moramo biti uvezani i organizirani institucionalno. Tek tada ćemo demonstrirati pravu snagu i jedinstvo”, kazao je muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili poznati izvođači duhovne muzike iz BiH i Sandžaka Armin Muzaferija i Hamza Škrijelj. Dramski komad na oduševljenje svih prisutnih izveli su članovi BKZ Švicarske, a tradicionalnim bošnjačkim igrama predstavio se KUD Šadrvan iz Ciriha.

SANA-Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

  1.  

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.