1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Konačna odluka Folksvagena – do kraja godine

18. novembar 2019.

Folksvagen je odložio izgradnju pogona u Turskoj. To je pogodilo i turske liferante i stanovništvo koje trpi zbog nezaposlenosti i inflacije. Konačna odluka trebalo bi da bude doneta do kraja godine.

https://p.dw.com/p/3TDvt
Foto: picture-alliance/dpa/S. Gollnow

Napetost u odnosima Nemačke i Turske osećaju i preduzetnici, piše list Zidojče cajtung i navodi primer Folksvagena, koji je zbog turske vojne ofanzive protiv Kurda na severu Sirije zamrznuo svoju odluku da izgradi fabriku u Turskoj. To pogađa razgranatu mrežu turskih liferanata rezervnih delova i opreme.

U tekstu se citira izjava premijera nemačke pokrajine Donje Saksonije Stefana Vjala koju je dao u oktobru, nekoliko dana posle početka turske vojne ofanzive, da „pod sadašnjim uslovima“ lično trenutno ne može da zamisli takvu investiciju u Turskoj.

I predstavnik sindikata koncerna Bernd Osterlo izjasnio se protiv gradnje fabrike u Turskoj „sve dok Turska pokušava da silom ostvari svoje političke ciljeve“. On je za medije izjavio da Folksvagen, zbog istorije koncerna u doba nacizma, ima posebnu odgovornost. Navode se njegove reči da Folksvagen sme i mora da bude moralan.

Političke odluke preduzeća?

U tekstu se podseća na činjenicu da je prošlog jula raspoloženje u koncernu bilo sasvim drukčije. Tada je Vajl izjavio da će odluka biti ekonomska i neće biti političke prirode. To se dopalo turskom ministru privrede Mustafi Varanku koji je rekao: „Od jednog globalnog preduzeća očekujemo da u svojim odlukama uzme u obzir komercijalne interese“.

Varank je dugo bio savetnik predsednika Erdogana, pre nego što je postao ministar. On je posle Folksvagenove odluke da zamrzne gradnju pogona u Turskoj izjavio: „Ako preduzeća počnu da donose političke odluke, više ne uzimaju u obzir interese svojih investitora“. Varank, prema navodima teksta, brani vojnu intervenciju Ankare kao „antiterorističku borbu“.

Ako ga pitate o pravosuđu i zašto je, recimo, turski preduzetnik Osman Kavala već više od dve godine u zatvoru bez presude, on priča o planiranoj reformi pravosuđa. Potom spominje svog brata koji je poginuo 2016. u pokušaju puča. On tvrdi da to što su novinari u zatvoru „nema nikakve veze sa novinarskom delatnošću“.

Nezaposlenost i inflacija rastu

U članku se navodi i mišljenje predsednika udruženja liferanata Alpera Kanče da oni koji sada izbegavaju Tursku, rade to da ne bi podržali Erdogana, ali da ta odluka pogađa sve, pa i one koji Erdogana nisu birali.

Kanča to ne navodi, ali verovatno ima na umu da Izmir, u čijoj blizini bi trebalo da nastane Folksvagenova fabrika, ima opozicionu gradsku vladu, isto kao Istanbul. Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost je porasla za godinu dana za tri odsto i iznosi 14 procenata. Oktobarska inflacija iznosila je 8,55 procenata. Broj proizvedenih automobila je 2016. u Turskoj iznosio skoro milion, a 2018. je pao na 642 000 komada.

Turski „Detroit“

Bursu, četvrti po veličini turski grad sa tri miliona stanovnika, zovu „turski Detroit“. Kriza automobilske industrije kao ona u Detroitu, Bursu je do sada zaobilazila. Ali postoje signali upozorenja. Zato se neki proizvođači pripremaju za budućnost. Recimo, Karsan, firma koju je 1966. osnovala Koč grupa, sada pravi električne autobuse, velike i male. Baterije su Folksvagenove. Vozila idu na punjenje posle 300 kilometara. Već su iz Nemačke stigle prve narudžbine, navodi Zidojče cajtung reči Okana Baša iz rukovodstva turske firme.

-pročitajte još: Folksvagen kreće u električnu budućnost

Alper Kanča priča da se Folksvagen već dve godine priprema za dolazak u Tursku: „Čak su proveravali koliko ima obdaništa i škola“. On dodaje da su Folksvagenovi ljudi pre nekoliko meseci počeli da organizuju dobavljače, pa se nada „da će oni ipak doći“.

Zidojče cajtung navodi da će Folksvagen do kraja godine odlučiti o sudbini pogona u Turskoj.

Priredio Dragoslav Dedović

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android