');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

Poznate mame i tate otvoreno o tome kako odgajaju decu

Deca prate vaš primer, zato budite pozitivan uzor, spontani i nežni sa njima. Stvorite toplo, porodično okruženje, jer sve možete odložiti osim ljubavi, neki su od zaključaka radionice održane u okviru programa "Podrška, ne perfekcija" koji Fondacija Novak Đoković sprovodi već dve i po godine u saradnji sa stručnjacima sa Harvard univerziteta, kao i sa najboljim pedagozima iz Srbije.

Radionica programa Podrska, ne perfekcija Foto: Jelena Ivanović / Promo
Radionica programa Podrska, ne perfekcija
Radionica programa "Podrška, ne perfekcija"
Foto: Jelena Ivanović / Promo
Radionica programa "Podrška, ne perfekcija"

Ovaj put, na radionici organizovanoj u okviru novog ciklusa projekta, našli su se i poznati roditelji koji su imali priliku da se osnaže dodatnim znanjem, veštinama i podrškom na koju mogu da se oslone u obavljanju najtežeg i najvažnijeg posla - razvoja potencijala sopstvene dece u najosetljivijim godinama.

Glumica Borka Tomović i pevačica Ana Štajdohar
Foto: Jelena Ivanović / Promo
Glumica Borka Tomović i pevačica Ana Štajdohar

Jedna od učesnica radionice, pevačica i majka dvoje dece, Ana Štajdohar, zbog prirode posla kojim se bavi, istakla je da se u svom roditeljstvu najteže nosi sa manjkom strpljenja: ”To je ono što želim kod svoje dece da razvijem, jer mi je najteže da ih na sopstvenom primeru učim strpljenju. Ipak, čini mi se da ne postoji savršen recept kako oblikovati dete. Meni je roditeljstvo najizazovniji zadatak sa kojim sam se susrela do sada u životu, i svaki dan je neki novi test. Svaki dan se u nekom momentu nađem u situaciji u kojoj razmišljam kako bih trebala da postupim i kako da se postavim, zato je ovakva radionica neophodna svakom roditelju”.

Smiljana Grujić osnivačl i koordinator programa "Podrška, ne perfekcija"
Foto: Jelena Ivanović / Promo
Smiljana Grujić osnivačl i koordinator programa "Podrška, ne perfekcija"

 Cilj besplatnog programa za roditelje i staratelje „Podrška, ne perfekcija“ je da ih osnaži da prepoznaju potrebe i osećanja deteta i da ih nauči da ne postoje gotova rešenja i savršen roditelj, već mama i tata koji vole i razumeju svoje dete. Trenutno je započet novi, šesti ciklus projekta, a za dve i po godine njegovog postojanja program je edukovao više od 1200 roditelja i staratelja, što je indirektno imalo uticaj i na preko 2500 dece.

Marija Hudolin na radionici "Podrška, ne perfekcija"
Foto: Jelena Ivanović / Promo
Marija Hudolin na radionici "Podrška, ne perfekcija"

 - U Srbiji skoro svaki drugi roditelj ili staratelj kaže da nema dovoljno vremena za sebe i da je iscrpljen. Osnovna poruka programa je da deci nisu potrebni savršeni roditelji, već roditelji koji će podržavati decu, koji će umeti da čuju šta je detetu potrebno. Porodice nekada imaju izazove, preplavljene su različitim strahovima. Kada se roditeljima i starateljima pruži uvažavanje i razumevanje, onda se stvore uslovi za promenu. Čim oni počnu da menjaju stav i ponašanje u porodici, i deca menjaju svoje ponašanje - izjavila je Smiljana Grujić, osnivač i koordinatorka programa "Podrška, ne perfekcija".

Na radionici koja je organizovana u sklopu šestog ciklusa, izvedeno je i nekoliko iskustvenih primera. U jednom od njih roditelji su dobili zadatak da napišu osobinu koju bi voleli da njihovo dete poseduje.