18. novembar  2019. 09.18  →  10.06 | Izvor: RTV (Sandra Iršević)

Kod Kanjiže jedina lička etno kuća u Srbiji

VELEBIT -

Selo Velebit u opštini Kanjiža prepoznatljivo je po destileriji "Braće Kravić" i etno kući. Osnovano je 1921. godine kada su solunski dobrovoljci dobili, kao i u većini sela u Vojvodini, osam jutara zemlje i plac za kuću od kralja za zasluge u Prvom svetskom ratu. Svoju dedovinu su pretvorili u turističku atrakciju.

video icon

U mestu Velebit kod Kanjiže otkrivena je spomen ploča jednom od omiljenih vladara Srbije kralju Petru Prvom, a izradio je mađarski vajar iz mesta Kestelj Tibor Terek Turi. Spomen ploča je poklon Braće Kravić čiji su preci došli iz Like i od kralja dobili osam jutara zemlje za zasluge u Prvom svetskom ratu.

velebit, etno, licka, kuca

"Osećali smo potrebu svih ovih godina da jednostavno jedan takav projekat zaživi i bogu hvala da smo uspeli da to bude na ponos nas i našeg sela", veli Miloš Kravić.

Lička etno kuća je turistički brend sela i obilaze iz turisti kako iz Srbije, tako i iz mađarske, Slovenije, Finske. To je i prilika da degistiraju i njihove proizvode.

velebit, licka, etno, kuca, 1

"Moj dug i moja obaveza da svi ti ljudi koji su ovo selo osnovali, došli sa kršne Like pod mesta Velebit da i mali trud koji smo mi uložili osmišljavanje ovih sadržaja bude na ponos i nas koji smo to uradili, a samim tim i dug i ponos naših dedova koji su naselili ovo selo i ostavili nam u amanet da čuvamo uspomene na njih i na njihovo delo koje živi nepunih 98 godina", dodaje on.

Braća Kravić prepoznatljivi su po destileriji rakije, a i jedni su od osnivača klastera proizvođača rakije u Vojvodini. Cilj im je da izdvoje prirodne rakije u odnosu na tehnološke koje se prave od etilalalkohola i aromata.

velebit, rakija, licka, etno, kuca

"Rakije proizvodimo u bakarnim kazanima i destilaciju radimo dva puta. Posle radimo destilat i razblažujemo sa deminalizovanom vodom i dovodimo na jednu primerenu gradaciju gde se oseti organoleptička svojstva, aroma i sve druge osobine kvalitetne rakije", ističe Danilo Kravić.

Braća Kravić objašnjavaju da su ponosni što se njihova rakija služila na ustoličenju patrijarha Irineja, a uzorak rakije se nalazi i u Muzeju parlamenta Mađarske.

 

Srodne vesti