');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

INTERVJU Branko Ružić: Bojkot će od opozicije napraviti DRUŠTVO MRTVIH PESNIKA

Jedinstveni birački spisak nikada nije bio ažurniji, biće uređena baza podataka i ni na koji način ne može da predstavlja uzrok bilo koje vrste izborne manipulacije, kaže u intervjuu za "Blic nedelje" ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i funkcioner SPS Branko Ružić.

branko ružić Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
branko ružić

Dan posle dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje EU, razgovaramo o njihovim preporukama, koje su se ticale i biračkog spiska, o kritikama opozicije, ali i predstojećim promenama u SPS, kao i rečima lidera PSG i glumca Sergeja Trifunovića da ga lider socijalista stalno zove. "Imao je dobrih uloga na filmskom platnu, ali politika nije film i ova uloga koju igra će mu biti jedna od najlošije odigranih u karijeri" - smatra Ružić. 

Pročitajte još

Na osnovu toka aktuelnih razgovora evropskih diplomata sa predstavnicima vlasti i opozicije oko poboljšanja izbornih uslova, kako vam se čini, ima li koristi od dijaloga? 

- Smatram da je evidentno i da i ptice na grani znaju da je vlast uvek bila i jeste otvorena za dijalog. Ishitreni i nepromišljeni potezi dela opozicije, kao i pokušaj da vaninstitucionalno promene vladajuću koaliciju koja ima predominantnu podršku građana Srbije dovelo ih je u bezizlaznu situaciju njihovom voljom. Serije razgovora na FPN su bile uvod u otvaranje dijaloga na mestu gde je to i normalno, a to su institucije sistema. Dijalog je uvek korisniji od destrukcije i zabijanja glave u pesak. Naravno da postoji korist od dijaloga i svima je jasno da je vladajuća koalicija učinila i čini niz koraka u zakonskim okvirima koji vode ka kristalisanju i poboljšanju sveopštih uslova. Što se dela opozicije tiče, dobili su još jednu šansu da se na odgovoran način, kroz dijalog, vrate u život, i moja topla preporuka je da treba da je iskoriste. U suprotnom, nakon izbora biće politički pluskvamperfekt.

Jedna od preporuka evropskih diplomata Tanje Fajon i Vladimira Bilčika iz autorskog teksta za "Blic" tiče se i "veće tačnosti i transparentnosti biračkog spiska". Gde škripi? Šta to još treba da se uradi?

- Jedinstveni birački spisak nikada nije bio ažurniji i svakim danom je sve ažurniji. Ažuriranje JBS ne škripi, već na zadovoljstvo svih građana i javnosti, pa i evropskih diplomata, klizi kao po loju. U prethodnom periodu smo digitalizacijom i umrežavanjem baza matičnih knjiga umrlih i venčanih sa JBS omogućili automatske promene u JBS, sproveli kvalitetne obuke službenika, preko Upravne inspekcije ministarstva uradili smo preko 300 redovnih i vanrednih nadzora u opštinama i gradovima širom Srbije i naložili smo tačno 306 mera za otklanjanje utvrđenih manjih nepravilnosti. Vrlo odgovorno, kao ministarstvo radimo svoj posao, sprovodimo "fino podešavanje" JBS jer želimo da se približimo idealu potpune ažuriranosti spiska. Činimo sve da JBS bude najuređenija baza podataka i sa sigurnošću tvrdim da ni na koji način JBS ne može da predstavlja uzrok bilo koje vrste izborne manipulacije.

Pročitajte još

Na konstatacije vlasti da su izborni zakoni isti kao i za sva prethodna izlaska na birališta, opozicija uzvraća da je problem u njihovom nepoštovanju, a iz EU u implementaciji. Jesu li u pravu?

- Jedno je sigurno. Izborno zakonodavstvo se nije menjalo dugi niz godina, jeste recidiv vremena u kojem je deo sadašnje "bojkotaške" opozicije, narodski rečeno, vedrio i oblačio srpskom političkom scenom i inicirao takve propise. Nisam zaista primetio da je prisutno neko kardinalno odsustvo implementacije zakona. Ukoliko i ima nekih kašljucanja, smatram da je ta problematika poodavno na stolu i da se rešavaju svi nedostaci u implementaciji upravo zahvaljujući odgovornosti i političkoj volji vladajuće koalicije. Opozicija ima legitimno pravo da iznalazi argumente i opravdanja za deficit podrške u biračkom telu, ali još ih nismo čuli šta je njihova politika u vezi sa vitalnim državnim pitanjima i zato u odsustvu politike postaju Kalimero.

Šta kažete na zahtev opozicije da se izbori pomere, a da se formira prelazna vlada, od kojeg ne odustaju?

- "Što je babi milo, to joj se i snilo". Da li iko racionalan može da predloži kršenje najvišeg pravnog akta jedne države, odlaganje izbora van Ustavom definisanih vremenskih okvira i da pritom očekuje da će ta njihova želja biti uslišena?! Vrlo se precizno zna kada je vreme izbora i takav neodgovoran potez i defanzivna taktika samo može da im oduzme i ono malo podrške koju imaju kod građana. Oni očigledno sanjaju 5. oktobar i ondašnju prelaznu vladu na republičkom nivou. Ako nastave da se bave politikom u snu, povratak na javu će im biti vrlo bolan. Aktuelni društveno-politički trenutak je neuporediv sa vremenom 5. oktobra, u vrednosnom, političkom, ekonomskom smislu, kao i u smislu međunarodnog konteksta.

Ako deo stranaka opozicije ostane pri bojkotu, šta mislite, ko će biti na većem gubitku, vlast ili opozicija?

- To vam je kao u fudbalu, ukoliko ne želite da izađete na teren i da se takmičite sa rivalom, čeka vas gubitak od 3:0 par forfe. Svakako bi taj deo opozicije postao društvo mrtvih pesnika u političkom smislu. Ali još jednom bih i apelovao na njih da dobro izvagaju i promisle da li žele da budu odgovorni prema svojim biračima ili ne. Red je da časno izađu na megdan, a ne da pobegnu s njega. Svakako bi značilo i njihovo prisustvo u parlamentu ukoliko su kadri da budu jedan argumentovan korektiv vlasti. Mislim da su daleko od tog statusa, ali možda se i promene.

Pročitajte još

SPS bi uskoro trebalo da bira najuže rukovodstvo. Očekujete li da ostanete i dalje jedan od potpredsednika stranke?

- Smatram da je najvažnije da SPS na sednici Glavnog odbora nastavi sa zaokruživanjem demokratskog izbornog procesa u stranci, ali pre svega da formalizovanjem sastava Izvršnog odbora kao glavnog operativnog organa, kao i sastava kostura Predsedništva izvrši jasne pripreme i opredeli personalna zaduženja za izbornu kampanju u kojoj očekujemo poštenu borbu argumenata i svakako što bolji rezultat na sam dan izbora. Personalno, nikada nisam očekivao bilo šta, osim da dobijem zaduženja i da radim kao deo tima. Niko se nije rodio sa funkcijom i funkcija ne čini pojedinca ozbiljnim političarem, već njegova dela i prepoznatljivost u članstvu i narodu.

Nedavno je lider PSG Sergej Tifunović rekao da ga predsednik SPS stalno zove, što je deo javnosti podstaklo na sumnju da Dačić sa opozicijom šuruje protiv SNS i Vučića. Ima li razlog Vučić da sumnja u vernost SPS i Dačića?

- Verujem Sergeju Trifunoviću za ta navodna telefonska zvanja istom snagom i intenzitetom kojim mu verujem da mu je neko iz SNS nudio pola miliona evra da bi uzeo učešća na izborima. Njegov vokabular, voajerizam, želja da se predstavi kao politički pajac dovoljno govori o njegovoj ozbiljnosti u bavljenju javnim poslom. Imao je dobrih uloga na filmskom platnu, ali politika nije film i ova uloga koju igra će mu biti jedna od najlošije odigranih u karijeri.

Pročitajte još

Koliko je to poljuljalo odnose između SNS i SPS? Zli jezici bi rekli "gde ima dima, ima i vatre". Kakav je interes Trifunovića da priča takve stvari?

- Što se tiče vernosti i lojalnosti, smatram da je strateška saradnja SNS i SPS pre svega bazirana na iskrenom odnosu dva lidera, posvećenosti državotvornoj orijentaciji i odgovornosti prema građanima Srbije kao nosiocima suvereniteta ove zemlje. Korektnost i vizija Aleksandra Vučića je takođe veoma važan element saradnje, ali sam siguran da jedan lider takvog kalibra, takve snage i utemeljenosti u biračkom telu, veoma mudro ume i zna da izabere partnera za teške izazove i borbe koje smo kao država vodili, vodimo, a i vodićemo i pritom pobeđivali, pobeđujemo i pobeđivaćemo. U jednom takvom ambijentu dotični Trifunović je bitan kao lanjski sneg i služi za popunjavanje predizbornog političkog folklora.

O PREMIJERKI

Kako sarađujete sa premijerkom? Vidite li sebe u Vladi i posle sledećih izbora?

- Predsednica Vlade je pre svega sjajan rukovodilac, čovek i pokazala je da ume veoma uspešno da kormilari procesima. Kao deo njenog tima, drago mi je da mogu da dâm doprinos na poslovima koji su značajan deo mozaika u reformisanju naše uprave i društva u celini. Ne razmišljam ni o izborima trenutno, a kamoli o novoj vladi. U fokusu mi je posao kojim se sa svojim saradnicima bavim u Ministarstvu.