Najnovije vesti
Vesti Svet
Amerika čuva svoje nukelarno oružje u turskoj bazi, Vašington želi da ga premesti, ali je ono postalo Erdoganov TAOC

Amerika čuva svoje nukelarno oružje u turskoj bazi, Vašington želi da ga premesti, ali je ono postalo Erdoganov TAOC

Ponekad je teško reći da li vam je neko prijatelj ili neprijatelj, čak i kada stoji odmah pored vas. Od takve kratkovidosti bolovao je američki predsednik Donald Tramp prilikom ovonedeljne posete turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, piše "Blumberg".

Tramp Erdogan Foto: Tanjug/AP
Tramp Erdogan

- Turska je, kao što svi znaju, sjajan NATO saveznik i strateški partner Sjedinjenih država. Drago mi je što ćemo pronaći zajednički jezik za unapređenje prijateljstva naših naroda - rekao je on na konferenciji za novinare.

To je bilo neverovatno laskanje od strane istog čoveka koji se pre mesec dana na Tviteru pitao da li je Turska lažni prijatelj. Nažalost, trenutni odgovor je "da", ocenjuje "Blumberg".

Turska je pokrenula ofanzivu na sirijske Kurde, najbolje američke saveznike u ratu protiv Islamske države i kupila od Rusije protivraketni sistem S-400. Amerika i Evropa su odgovorile sankcijama i isključenjem Turske iz Pentagonovog borbenog programa F-35.

Indžirlik baza
Foto: U.S. Air Force/Cory W. Bush / Flickr
Indžirlik baza

Erdogan je uzvratio pretnjama da će preplaviti Evropu zarobljenim teroristima iz Islamske države. Stojeći pored Trampa u sredu, on je optužio američki Kongres da koristi "istorijske događaje i tvrdnje" kako bi potkopao bilateralne odnose.

Kako je postajalo sve jasnije da Amerika više ne može Tursku da posmatra kao lojalnog prijatelja, jedno od prvih pitanje koje se nametnulo bilo je: "Šta ćemo sa NATO bazom Indžirlik?".

Vazduhoplovna baza na turskom tlu Pentagonu je više od pola veka glavni oslonac u regionu - prema Rusiji, Siriji i Iranu. U njoj se trenutno nalazi više od 50 strateških nuklearnih oružja koji su sada, prema oceni američkih zvaničnika, "Erdoganovi taoci".

Na ove činjenice podsetio je i "Njujork tajms" u nedavno objavljenom tekstu u kome je citirao dvoje neimenovanih američkih zvaničnika za bezbednost.

- Pentagon već duže vreme pokušava da smisli pravu strategiju za slučaj da dođe do dodatnog zatezanja odnosa. Stejt dipartment i ministarstvo energetike tiho prave strategiju za diskretno izvlačenje oko 50 taktičkih oružja koja Amerika već dugo čuva u Indžirliku. Ta oružja su, u stvari, Erdoganovi taoci - rekao je jedan zvaničnik.

Ukoliko se oružje povuče, to bi označilo stvarni kraj tursko-američkog saveza, ali ako ostane u bazi, to će značiti “nuklearnu ranjivost” koju je trebalo ukloniti pre mnogo godina, piše "Njujork tajms".

Zauzvrat, Erdogan je pre samo mesec dana najavio svoje nuklearne ambicije. Posebno je naglasio da ne može da prihvati pravila koja sprečavaju Tursku da poseduje vlastito nuklearno oružje.

Pročitajte još

Sa tim da se oružje mora hitno premestiti iz Indžirlika, jer će u suprotnom Turska biti "nova globalna nuklearna pretnja", slaže se i general Čak Vad, bivši zamenik komandanta Evropske komande SAD koji je godinama bio vodeći glas opreza u postupanju sa Turskom. U intervjuu koji je dao za "Blumberg" on je predložio nove lokacije na kojima bi nuklearni kapaciteti bili daleko sigurniji.

- U idealnom slučaju, njihov novi dom bi trebalo da bude na evropskom tlu, a jedna od mogućnosti je baza Avijano u Italiji. Sa logističkog stanovišta, to ne bi trebalo da bude previše teško. Takođe, Grčka poslednjih nekoliko godina pokazuje želju za većom ulogom u NATO-u, pa bi premeštanje oružja na njeno tlo ubilo dve muve jednim udarcem - rekao je on.