Krtičnjak, mučenje, negledljivo, ali to je Portugal! Možeš da im stvoriš šansu, ne možeš da ih dobiješ (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.11.19. | 16:56

Bruno Fernandeš i Kristijano Ronaldo za potvrdu plasmana na EURO 2020

Našli smo kojoj ćemo crkvi da se molimo... Nada da će Portugal kiksnuti, propustiti zicer, spotaći se na poslednoj stepenici, toliko je bila tanka i neutemeljena da ni savremen i fudbal, koji nudi veliki broj iznenađenja, nije mogao da spreči aktuelnog prvaka Evrope da obezbedi plasman na završni turnir. Možda malo teže nego što se očekivalo, a suštinski odgovorno i bez znakova panike, selekcija Fernanda Santoša je savladala Luksemburg i, zajedno sa Ukrajinom, kao drugoplasirana u Grupi B završila kvalifikacije – 2:0.

Pobeda Portugalaca posledica je očigledne razlike u kvalitetu, discipline u igri, kontrole dešavanja na „krtičnjaku“ stadiona „Josi Bartel“ i umešnosti da se brane. Onako kako su osvojili kontinentalnu krunu pre tri leta u Francuskoj, bez mnogo lepote i dopadljivosti, a sa dosta razumnih odluka i pravilnog utroška snage i energije, stigli su do cilja. Kad se samo setimo da su počeli sporo, nerešenim ishodima sa Ukrajinom i Srbijom, ostaje da žalimo što početni zamajac nismo iskoristili da ih preteknemo.

Izabrane vesti

Evo po kakvim se uslovima igralo danas...

No, to je neka druga, kompleksnija, tema. Strogo takmičarski, Kristajano Ronaldo i društvo su posle martovksih 1:1 u Lisabonu dobili pet kvalifikacionih utakmica, usput osvojili Ligu nacija na domaćem terenu – doduše, pretrpeli jedini poraz u Kijevu – i zasluženo će među 24 najbolje reprezenatcije Evrope. Tamo ih je lansirao Bruno Fernandeš, pošto je šest minuta pre kraja prvog poluvremena bolje reagovao na pas Benrarda Silva od Kristijana Ronalda kome je lopta namenjena, pucao u dalji ugao i rešio sve dileme. Ako su uopšte postojale... Sportingov kapiten nije mogao da izabere bolji trenutak za prvenac u dresu državnog tima kad je reč o takmčarskih susretima.

Čak je i vreme u kom je Fernandeš poslao loptu u mrežu bilo idealno. Smiraj prvog dela. Mada, mora se priznati da su dotad Luksemburžani bili ravnopravni, povremeno i bolji rival. Pokušavali su preko najboljih igrača, Rodrigeza i Tila, imao je u uvodu dobar pokušaj Devil, na ozbiljnim mukama bio je Rui Patriso, na sve to Portugal nekih velikih šansi nije imao.

Čak ni u drugom delu, samo jedan slobodan udarac Kristijana Ronalda pored stative, sve dok as Juventusa napad koji je sam i povukao završio tako što je potvrdio gol koji bi svakako postigao rezervista Diogo Žota i tako se 99. put upisao u listu strelaca na utakmicama reprezentacije.

Luksemburg je držao loptu u nastavku, sve fino odradio, ali kad je trebalo da dođe u kazneni prostor ili zapreti favoritu udario bi u zid. Danilo Pereira, koji je u odnosu na susret sa Litvanijom zamenio Rubena Nevesa, odradio je sjajan posao na poziciji zadnjeg veznog, a Hose Fonte i Ruben Dijas sprečili ofanzivce domaće selekcije da naprave nešto više. Takav fudbal biće i narednog leta. Često negledljiv, ali očigledno daje rezultat.

KVALIFIKACIJE ZA PRVENSTVO EVROPE 2020

Grupa B

Poslednje kolo

Srbija – Ukrajina 2:2 (1:1)
/Tadić 9 pen, Mitrović 56 – Jarmečuk 32, Besedin 90+3/

Luksemburg – Portugal 0:2 (0:1)
/B. Fernandeš 39, Ronaldo 86/

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara