U iščekivanju IPO: Saudijski naftni gigant procenjen na 1,7 biliona dolara

Saudijska Arabija je državnu naftnu kompaniju Aramko preliminarno procenila na 1,7 biliona dolara, javlja Rojters.

Svet

Izvor: klix.ba

Nedelja, 17.11.2019.

16:54

U iščekivanju IPO: Saudijski naftni gigant procenjen na 1,7 biliona dolara
Foto: Epa/ALI HAIDER

Naftni gigant objavio je novi izveštaj uoči inicijalne javne ponude akcija (IPO) kojom za 1,5 odsto udela želi da prikupi 25 milijardi dolara.

IPO najprofitabilnije kompanije na svetu mogao bi da bude najveći u istoriji, prenosi portal Klix.ba.

Međutim, vrednost kompanije je ipak nešto manja od dva biliona dolara koliko se nadao saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

"U prvoj ponudi naći će se 1,5 odsto deonica", saopštio je državni energetski div koji je cenu deonica odredio na osam do 8,5 dolara.

Ako se prodaju sve akcije i po najvećoj ceni, trebalo bi da IPO državi donese 25,6 milijardi dolara i pretekne rekordnih 25 milijardi dolara koje je 2014. postigao gigant internetske trgovine Alibaba.

Akcije će moći da kupe individualni ulagači i velike institucije.

Aramko je isprva planirao u dva navrata da proda oko pet odsto akcija, dva procenta na domaćoj berzi Tadavul, a potom tri odsto na međunarodnim tržištima.

U kompaniji kažu da zasad nemaju planova za međunarodnu prodaju i da je taj cilj o kojem se dugo raspravlja zasad "na ledu".

Princ Mohamed želi prodajom udela u Aramku da prikupi milijarde dolara za diverzifikaciju saudijske privrede s nafte na neenergetske industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: