Vojska Srbije ima tri puta više vežbi sa zemljama NATO nego sa Rusijom

Iako je nedavna vojna vežba sa Rusijom, tokom koje je u okolinu Beograda dopremljen i najsavremeniji raketni sistem PVO S-400, privukla mnogo pažnje u domaćoj i međunarodnoj javnosti, brojke ukazuju da Vojska Srbije izvodi čak tri puta više vežbi sa NATO i partnerskim zemljama nego sa Rusijom.
Vojska Srbije ima tri puta više vežbi sa zemljama NATO nego sa Rusijom
Foto: 021.rs (ilustracija)
Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, Srbija je tokom 2019. godine održala 17 vojnih vežbi sa drugim zemljama, od čega četiri sa Rusijom i 13 vežbi sa NATO i partnerima.
 
Do kraja oktobra Vojska Srbije je sa Rusijom održala vežbe "Slovensko bratstvo", zatim vežbu u kojoj su učestvovale snage Zapadnog vojnog okruga Rusije, "Slovenski štit" i "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije".
 
Sa članicama NATO i partnerima održano je 13 vežbi: "Komšije" i "Gvozdeni mačak" sa Mađarskom, "Air Solution" sa Rumunijom, "Platinasti vuk" sa SAD i zemljama regiona, "Obazrivi vuk" sa SAD, "Platinasti lav" sa SAD, Bugarskom i Gruzijom, "Šabla 2019" sa Bugarskom i "Balkanski mostovi" sa zemljama regiona.
 
Pripadnici Vojske Srbije imali su dve provere obučenosti za mirovne misije (sa zajedničkim ocenjivačkim timom Srbije i Španije), jednu provera za Borbenu grupu EU Helbrok i jednu provera obučenosti po konceptu operativnih sposobnosti NATO. Poslednja u nizu je sajber vežba "Sajber Tesla" sa Nacionalnom gardom Ohaja.
 
"Najčešće i najduže Vojska Srbije poslednjih godina sarađuje sa susednim zemljama koje su istovremeno članice NATO i EU: Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom kao i sa oružanim snagama SAD", navodi portal.
 
Podseća se da je Srbija učestvovala na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji u disciplinama tenkovski bijatlon, vojni reli i snajperska granica, kao i na dva takmičenja u streljaštvu u Velikoj Britaniji u junu i u SAD u oktobru.
 
"Srbija ima razvijenu saradnju sa NATO u domenu reforme vojske, prevencije korupcije u sistemu odbrane, vojnog obrazovanja, uništavanja i reciklaže zastarele municije, kao i civilnog programa Nauka za mir. Već nekoliko godina vojska učestvuje u Konceptu operativnih sposobnosti, odnosno ima jedinice koje su opremljene i obučene u skladu sa NATO standardima. Takođe, oficiri VS učestvuju u radu NATO komande u Napulju u okviru ovog koncepta", dodaje se.
 
Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) sarađuje sa jednom od komandnih centara NATO za protivvazduhoplovnu odbranu CAOC (Combined Air Operation Center) jer je zadužena za vazdužni prostor Crne Gore koja je članica tog vojnog saveza, podseća portal Balkanska bezbednosna mreža.
  • Vlada

    18.11.2019 09:32
    A šta bi radila bleda senka države pred raspadom nego organizovala 17 vojnih vežbi godišnje.
  • Rusoljub

    18.11.2019 07:30
    @mr
    Zna se ko je šta imao u džepu 1999-te. Zna se i šta su radili ameorfili - označavali mete.
    Eto, recimo, porodilište u Nišu.
  • mr

    17.11.2019 23:16
    Rusofili sa dolarima i evrima u dzepu odmah komentarisu, ne brinite, nece majcica doci ovde, ali zato vi mozete do nje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.