Linkovi

Policija u Hong Kongu upozorava da će pucati u antivladine demonstrante


Policajci se spremaju da pucaju u demonstrante na Politehničkom univerzitetu u Hong Kongu
Policajci se spremaju da pucaju u demonstrante na Politehničkom univerzitetu u Hong Kongu

Policija u Hong Kongu upozorila je da će upotrebiti žive metke protiv antivladinih demonstranata ako nastave sa upotrebom oružja. Ovo upozorenje stiglo je nakon sukoba na Univerzitetu Hong Konga kada su demonstranti bacali zapaljive bombe na policiju.

Policija je saopštila da je jedan policajac povređen nakon što ga je u nogu pogodila strela, a da je drugi pogođen metalnom kuglom.

Novi talas nasilja izbio je oko Univerziteta u Hong Kongu u nedelju izjutra.

Visoki vatreni stubovi osvetljavali su noćno nebo oko honkoškog Politehničkog univerziteta u oblasti Kolvun nekoliko sati ranije dok su demonstranti bacali zapaljive bombe, neke uz pomoć katapulta, a policija ispaljivala salve patrona suzavca po njima potiskujući ih ka podijumu od crvene cigle unutar kampusa.

Nakon nekoliko mirnih sati, dok su demonstranti spavali na travnjacima i unutar univerzitetske biblioteke, policija je ispalila novu rundu suzavca malo nakon 10 sati izjutra. Aktivisti su uzvratili zapaljivim bocama benzina, od kojih su buknula neka stabla oko kampusa.

Nekoliko sati ranije, eskadroni kineskih vojnika obučenih u majice, od kojih su neki nosili plastične kofe i metle, izašli su iz kasarni kasarni kako bi pomogli rasčišćavanju blokada na glavnim ulicama, što je retka pojava.

Kampus pretvoren u tvrđavu

Delovi kampusa ličili su više na tvrđavu u nedelju ujutro, sa barikadama i u crno maskiranim demonstrantima naoružanim improvizovanim oružjem poput cigli, sanduka sa zapaljivim bombama i spremnim lukovima i strelama.

"Ne želimo da napadamo policiju, želimo samo da zaštitimo naš kampus. I želimo da zaštitimo Hong Kog", rekao je Čan, 20, student treće godine univerziteta koji nije želeo da kaže svoje puno ime.

Ovaj kampus poslednji je od pet univerziteta koji je ostao zauzet, pa ga aktivisti koriste kao bazu za nastavak blokade centralnog gradskog tunela kojim se pristupa luci.

Prisustvo vojnika kineske Narodnooslobodilačke armije (PLA) na ulicama, čak i u cilju čišćenja, moglo bi da izazove nove dalje kontroverze po pitanju autonomnog statusa Hong Konga u trenutku kada mnogi strahuju da Peking steže svoju omču oko grada.

Hong Kong nije tražio pomoć PLA, a vojska je akticu organizovala kao "dobrodovljačku aktivnost u zajednici", rekao je portparol gradske vlade.

Prodemokratski poslanici osudili su u zajedničkoj izjavi akcije PLA, upozoravajući da po gradskom Garisonovom zakonu vojska ne sme da se meša u lokalne poslove, osim ukoliko je vlada nije pozvala da pomogne u katastrofama ili uspostavljanju javnog mira i reda, javio je javni servis RTHK.

XS
SM
MD
LG