');
Blic Biznis

Kako napisati mejl kojim ćete PRIVUĆI PAŽNJU i najzaposlenijih ljudi

Slanje "hladnog mejla" može vas dovesti do novog klijenta, radnika ili čak novog posla. Međutim, kao što verovatno većina ljudi zna iz iskustva, pokušaj da se ostvari kontakt s nekim koga nikada niste upoznali može biti pucanj u prazno.

Foto: Promo

Srećom, postoje dokazane taktike kojima možete povećati izglede da dobijete odgovor na takav mejl, piše portal Poslovni puls. Keith Ferrazzi, autor najprodavanijeg vodiča za uspešnu karijeru "Never Eat Alone", otkriva šta je funkcionisalo kod njega. Evo šta Ferrazzi preporučuje pri slanju mejlova tog tipa.

Foto: shutterstock

Neka naziv vašeg mejla privuče pažnju

Bez obzira na to što pišete, vaša e-pošta neće biti pročitana ako naziv mejla nije zanimljiv.

"Usredsredite se na svoj adut, bilo da je to vaš zajednički kontakt, bilo specifična vrednost koju možete ponuditi", piše Ferrazzi.

Pošaljite mejl na početku ili na kraju dana

Zaposlena osoba vrlo verovatno neće primetiti vašu poruku ako je šaljete u vreme njihovog radnog vremena. Slanje mejla neka vam bude prva stvar koju ćete uraditi ujutro ili je ostavite za kraj radnog dana. Tada je najverovatnije da će osoba s kojom pokušavate da stupite u kontakt proveriti svoju primljenu poštu.

Neka poruka bude kratka

Razmislite o tome kako vi čitate primljenu e-poštu. Ako ne možete da dođete do poente u prvih nekoliko rečenica, velika je verovatnoća da će takav mejl bespovratno završiti u smeću.

Podstaknite osobu na preduzimanje daljih koraka

"Neka vaš prvi zahtev bude jasan i jednostavan", savetuje Ferrazzi. Umesto da pišete nešto poput "voleo bih da nekada popijemo kafu" ili "želeo bih da porazgovaram sa vama putem telefona", predložite im vreme i datume koji vama odgovaraju i napomenite koliko bi poziv/sastanak trajao.

Pročitajte još

Pročitajte svoj mejl naglas

Samo ćete tako proveriti kako vaš tekst zaista zvuči i da li je dovoljno razgovetan i jasan.

Proverite pravopis i gramatiku

Budući da na internetu jednostavno možete pronaći brojne stranice za proveru pravopisa i gramatike, nemate izgovor da se u vašem mejlu nađu greške koje će ukazivati na to da ste nemarni ili u žurbi.