HRVATI NE ŽELE MIGRANTE U TUZLI: Plaše se za imovinu i kuće bez vlasnika
Foto: EPA/Fehim Demir

migrantska kriza

HRVATI NE ŽELE MIGRANTE U TUZLI: Plaše se za imovinu i kuće bez vlasnika

Bosna i Hercegovina -

Hrvatski predstavnici u opštinama Tuzla i Živinice, u BiH, usprotivili su se danas najavama predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da bi novi centar za migrante tokom zime mogao biti otvoren u mestu Ljubače kod Tuzle, koje je većinski nastanjeno Hrvatima.

"Posebna zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja od ilegalnih migranata, jer iskustva pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutno nema vlasnika. To bi bio dodatni vrlo negativan udar koji može da izazove opasne posledice", navodi se u zajedničkom saopštenju hrvatskih predstavnika u pomenutim opštinama.

Oni su upozorili da bi formiranje migrantskih centara u ovakvim okolnostima dovelo do mogućeg nasrtaja migranata na stanovnike i imovinu, upozorivši da sistem upravljanja migracijama funkcioniše jako loše, prenosi portal Kliks.

U saopštenju se poziva i vlast na nivou BiH da promeni odluku o lokaciji za smeštaj migrantskih centara, za koje predstavnici hrvatske zajednice smatraju da treba da budu izvan naseljenih mesta. Na područje Tuzle migranti svakodnevno pristižu iz pravca Zvornika i Bratunca.

Predsedavajući Saveta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je ranije ove nedelje da će tokom zime vlasti u BiH osposobiti dve bivše kasarne u Ljubačama kod Tuzle i u Blažuju kod Sarajeva za smeštaj migranata, podseća Kliks.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: EPA/Fehim Demir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track