U prodaji je lažno maslinovo ulje: Obratite pažnju na ove detalje kada ga kupujete

Novosti online

16. 11. 2019. u 19:51

Pokazalo se da je lako i proizvesti i prodati "kopiju" tog ulja, što itekako može biti problem, pogotovo ako ga koristite u jelima

У продаји је лажно маслиново уље: Обратите пажњу на ове детаље када га купујете

Ilustracija/Foto: Depositphotos

Maslinovo je ulje jedno od najzdravijih ulja koja postoje i neizostavan je deo mediteranske ishrane. Na žalost, pokazalo se da je lako i proizvesti i prodati "kopiju" tog ulja, što itekako može biti problem, pogotovo ako ga koristite u jelima.

Lažno ulje možete tako koristiti godinama, a da toga niste svesni - a čak i ako vam ne šteti sigurno vam neće ni koristiti.

Lažna maslinova ulja često sadrže betakarotene i malo hlorofila, a rade se tako da se te sastojke najčešće dodaje nekom jeftinom biljnom ulju. Drugi način kopiranja ovog ulja je zapravo njegovo razređivanje sa biljnim uljem - što je naravno još uvek loše, ali barem sadrži ono što verujete da kupujete - dok potpuno lažna imaju samo miris maslinovog.

Evo na šta da obratite pažnju kako ne bi kupili lažno maslinovo ulje:

1. Nemojte bukvalno shvatati ono što piše na etiketi

Na flaši maslinovog ulja često možemo pročitati "čisto", "prirodno" ili "lagano" - svi su ti pojmovi netačni, a samim tim i besmisleni.

2. Uvek tražite ekstra devičansko maslinovo ulje


Postoje i lažni proizvodi na kojima piše "ekstra devičansko maslinovo ulje", ali su ipak najčešće kvalitetniji od onih koji se nazivaju "čistim maslinovim uljem" ili samo "maslinovim uljem", one su boljeg kvaliteta.

3. Proverite datum proizvodnje


Ne bi trebao biti stariji od godinu dana.

4. Dobro proučite flašu


Ako je flaša tamna verovatnije je da kupujete pravi proizvod. Uvek izbjegavajte ulje u bistroj, prozirnoj boci a posebno u plastičnom pakovanju, savetuju na StethNews.

5. Potražite ime proizvođača


Etiketa treba da sadrži naziv imanja ili OPG-a, posebno ako je ulje s manjeg gazdinstva gde je proizvođač i vlasnik maslina koje sam presuje i pravi ulje.

Razmislite o svemu ovome sledeći put kada kupujete maslinovo ulje. Nemojte se fokusirati na boju ulja jer može uveliko varirati o vrsti masline, a zanemarite i što na etiketi piše gde je proizvedeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

16.11.2019. 20:47

Stavite bocu u obicni hladnjak / temperatura do +7/ i za desetak sati se mora zamrznuti. Ako je mjesano s biljnim dio ce se smrznuti a dio biljnog nece. Proizvedem godisnje oko 400 lit maslinovog ulja i dobro znam o njemu.

Batke

17.11.2019. 05:19

@IV BRIG ZNG /SPLITSKA/ - Jako mi je drago sto vidim da jedan bivsi Zenga cita srpske novine. Interesuje me da li to radi krisom ili se hvali po komsiluku ?

потомак Војводе Момчила Ђујића

17.11.2019. 12:02

@IV BRIG ZNG /SPLITSKA/ - Баш ћу теби да верујем. Према коментарима људи који познају ову материју рекао бих да немаш појма и да си овде да би лупетао. Ако се уопште бавиш тим послом требало би да прочиташ неку стручну литературу јер ћеш пропасти.

Arkan

17.11.2019. 12:12

@IV BRIG ZNG /SPLITSKA/ - 1991/1995 Најбоља берба маслина.

Bela ladja

16.11.2019. 20:50

Da bi sve to izbegli, kupite gabu Lidlu i garantovano je maslinovo ulje! Ako ga kupujete privatno na odmoru gledajte boju koja treba da bude bistro zelena i popijte ga. Ako ne peče grlo i imate osecaj kao da ste popili vodu onda je pravo!

Nije mi jasno

16.11.2019. 21:54

Da li potrosac da gleda ili inspekcija da izbaci to ulje iz prodavnica i u medije napise koje prodavnice su prodavale? Zar to nije posao inspekcije?

master

16.11.2019. 23:03

Ako su lazna onda ne bi trebala biti u prodaji.Neko bi trebao da radi svoj posao i da se ove stavri povlace iz prodaje.

zaliv.net

16.11.2019. 23:45

Ispod 10eur nema maslinovog ulja da je prolaznog kvaliteta, to sto prodaju po 700-800din po litru kod nas je obicno djubre i bolje da koristite suncokretovo nego to....ne bih sad da navodim marke ali ne kupujte ako je ispod 1200din,jednostavno to ne moze da bude dobro

Бакси

17.11.2019. 01:02

Е,с́ад,најтужније од свега је то,што нас медији упозоравају да постоје таква лажна уља,а посао инспекције је само да прима плату ни зашта...Па човече,таква уља не смеју бити у продаји

Stara dobra vremena

17.11.2019. 02:16

Ma Ljudi negubite vreme kako smo nekada koristili Svinjsku Mast I kuvali na Običnom Ulju od Suncokreta . Hvala bogu svismo bili zdravi I pravi Sve namernice treba da prodju inspekciju. .

dane

17.11.2019. 04:50

Da vecina obicniog i jeftinijeg maslinovog ulja sa nekom vrstom biljnog ulja pomesana najcesce sa sojinim uljem ili biljnim uljem.Najkvalietnije je ulje koje je hladno cedjeno ili cold pressed. Posle toga se ostatak kuva i obradjuje i dobije se to obicno maslinovo ulje. Najbolja maslinova ulja dolaze iz Grcke,Spanije,Kipra,Portugalije,Australije,Francuske..

"za desetak sati se mora zamrznuti"???

17.11.2019. 08:42

To napise neko,ko tvrdi da je "proizvodjac maslinovog" ulja....I Vi,naravno,objavite!Svetska SENZACIJA!Vec sada znamo,ko je sledeci dobitnik 'NOBELOVE NAGRADE,ZA ZAPRSKE"!Kada mi,bilo ko,dokaze,da se maslinovo ulje,smrazava na +7 stepeni Celsijusa,poklonicu mu mojih 139 stabala maslinki!Kako bi brojka bila zaokruzena,dokupicu jednu,od komsije,koja je,cudnim poklanjanjem,bila dodeljena bivsem vlasniku.Valjda ce da mi je proda?Doduse,ja bih je i ovako kupio,mnogo je lepo i snazno drvo.Zgusnuto....

"za desetak sati se mora zamrznuti"???

17.11.2019. 09:04

Cak i da je razlika izmedju dva jezika tolika,"zamrznuto" i zgusnuto","gusto",su u oba jezika,dva razlicita pojma!Ostavljam prostora i da se podvuce greska,uz najbolju nameru,ali Vi ipak treba da vodite racuna,o istinitosti jedne tvrdnje.U prosli cetvrtak,iscedjeno mi je,u uljari,cisto posle odbitka,200kg.Sutra,ponedeljak,ocekujem sledecih 400kg?I u zadnjoj "turi",verujem isto toliko...Zbog ne tretiranja,izgubio sam,najmanje!400kg ulja!Ne zalim!Znam sta jedem,i sta poklanjam!NARAVNO,I KOME....