"Silazak bivših vođa OVK sa vlasti otvara put ka optužnicama"

Izborni rezultati sa Kosova nepovoljani su za stranke koje su do sada činile vlast u Prištini – poznate i pod nazivom ratna koalicija. Na čelu tih partija su nekadašnje vođe OVK, čiji su zločini nad Srbima, Romima ali i Albancima predmet istrage Specijalnog suda u Hagu. Da se pisanje prvih optužnica privodi kraju, neki kosovski mediji zaključili su posle saznanja da je velikom broju osumnjičenih oduzet pasoš, kako ne bi napustili Kosovo.

Sagovornici RTS-a smatraju da se silaskom sa vlasti nekadašnjih vođa Oslbodilačke vojske Kosova otvara put da se nađu na optužnicama.

Krajem jula ove godine odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj saslušan je u Specijalnom sudu u svojstvu optuženog.

To je bio poziv iz inostranstva koji je promenio sve. Ramuš Haradinaj je podneo ostavku, raspisani su izbori, a posle njih, gotovo sigurno, tzv. ratna koalicija će u opozicione klupe. Da li će sa njih lakše na optuženičke?

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je posle izbora na KiM očigledno da su Haradinaj i njegov klan jedan od prioriteta interesovanja Specijalnog tužilaštva i da više nemaju takve pozicije u funkcionisanju institucija.

"Hašim Tači je još uvek tzv. predsednik ali se njegova pozicija klima zbog nove većine koja će verovatno biti uspostavljena u parlamentu", smatra Drecun.

Tači je jedan od retkih komandanata OVK koji nije dobio poziv Specijalnog suda. Ujedno, i najviše puta pomenut u izveštaju Dika Martija o zločinima i trgovini organima, na osnovu kojeg je sud i osnovan.

Advokat iz Prištine Tom Gaši podseća da je u Martijevom izveštaju Tači najviše spominjan, 16-17 puta. Izgledi da dobije poziv nisu 99 već 100 odsto, ocenjuje Gaši.

Prema njegovim rešima, nema pravne logike da Specijalni sud završi svoj rad bez pozivanja Tačija u bilo kom svojstvu – osumnjičenog ili svedoka.

Do Tačija preko Veseljija

A put ka Holandiji, veruje se, krči mu dosadašnji predsednik kosovske skupštine, koji će na saslušanje početkom decembra.

Drecun naglašava da je Kadri Veselji kao koji je kao prvi čovek ilegalne obaveštajne službe Hašima Tačija odgovoran za ubistvo preko 200 ljudi.

"Može da bude put ka Hašimu Tačiju, da se i on nađe na optužnici. Saznao sam par informacija koje upućuju na to da se istrage koje sprovodi to specijalizovano tužilaštvo privode kraju, da se njima mnogo mnogo žuri", naglašava Drecun.

Žurba, ipak, nije reč koja opisuje dosadašnji rad suda. Ušao je u petu godinu mandata, ali će raditi do okončanja postupaka. Ima sedište, kompletno osoblje, ispitano je stotinak ljudi, ali nema optužnica.

Ta praksa ne čudi advokata sa haškim stažom, koji je i sada na listi mogućih zastupnika žrtava.

Advokat Zoran Živanović kaže da je takva praksa bila i kod Haškog tribunala.

"Sud je osnovan 1993 godine, a mislim da je prvi okrivljeni obeznanjen posle godinu ili dve, prva optužnica je podignuta i to je bila jedna vrlo periferna osoba. Nije neuobičajeno da takve istrage moraju da potraju", navodi Živanović.

Tom Gaši očekuje od Specijlnog suda za OVK da bude veoma ozbiljan i da neće tretirati slučajeve kao što su se tretirali u vreme Unmika i Euleksa. "Što se više odugovlači podizanje optužnica, to je veći rizik za one koji će biti optuženi", dodaje Gaši.

Da se pisanje prvih optužnica privodi kraju, neki kosovski mediji zaključili su posle saznanja da je velikom broju osumnjičenih oduzet pasoš, kako ne bi napustili Kosovo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво