Najnovije vesti
Vesti Društvo
Irinej osveštao hram u kojem je kršten patrijarh Pavle

Irinej osveštao hram u kojem je kršten patrijarh Pavle

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je danas obnovljeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca, rodnom mestu patrijarha Pavla, a u kojem je pokojni patrijarh kršten.

Patrijarh srpski Irinej Foto: Dalibor Danilović / RAS Srbija
Patrijarh srpski Irinej

Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut je iz temelja jer je miniran i potpuno uništen tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije. Obnova je trajala oko deset godina.

Patrijarh Irinej je rekao da je ovo veliki dan za Slavoniju i sve narode ovog kraja i poželio da objekti, poput ove Crkve, nikada ne budu rušeni, kao što se desilo u poslednjem ratu, prenosi RTRS.

On je poručio se svi moraju vratiti Bogu da se zla vremena ne ponove, te naglasio da je patrijarh Pavle bio izuzetan čovek koga bi poželeli svaki narod i Crkva.

"Krasili su ga smirenost, skromnost i dobrota koju su svi osećali. Njegove reči poput - budimo ljudi, postale su danas poslovice. On je svuda sejao reč Božiju. On je za narod sveti patrijarh. Da je više takvih ljudi, drugačije bi bilo stanje u svetu i kod nas", rekao je patrijarh.

Pročitajte još

On je prvi put otkako je ovaj hram osveštan služio u njemu Svetu arhijerejsku liturgiju sa više arhijereja, a u okviru obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima.

Prisutni su bili i predstavnici drugih crkava, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, direktor Sekretarijata za vere Republike Srpske Dragan Davidović, brojni pravoslavni vernici iz Slavonije, gosti iz Republike Srpske i Srbije, sveštenstvo, dobrotovori i donatori obnove ovog hrama.

Svi oni su, nakon što je osveštana crkva u Kućancima posetili imanje na kojem je rođen patrijarh Pavle.

Patrijarh Pavle rođen je u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji kao Gojko Stojčević. Studirao je u Beogradu i 1957. godine postao je vladika raško-prizrenski, a 1990. je izabran za patrijarha SPC, koju je vodio 19 godina.

Ljudi i vernici su patrijarha Pavla cenili zbog skromnosti i pristupačnosti, kao i zbog zalaganja i borbe za prava Srba na Kosmetu, BiH i u Hrvatskoj.

Bio je 44. srpski patrijarh. Preminuo je 15. novembra 2009. godine u 95. godini.