16. novembar  2019. 18.11  | Izvor: RTV

Stavovi stranaka na kosovskim izborima - provokacija

PRIŠTINA -

Stavove dve stranke, koje su na kosovskim izborima osvojile najveći broj glasova, o reciprocitetu sa Srbijom, Evropska unija doživljava kao provokaciju, piše "Gazeta ekspres".

video icon

pristina

List navodi da je to odgovor portparolke EU Maje Kocijančič na izjave Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, kao i da su pozvani da se suzdrže od provokacija.

Evropska unija ohrabruje i Kosovo i Srbiju da se kreću ka potpunom obnavljanju razgovora i suzdržavaju se od akcija i izjava koje mogu biti shvaćene kao provokacija, kao što je bila izjava Aljbina Kurtija o reciprocitetu. Stav o taksama koje je Kosovo uvelo za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine je jasan: trebalo bi da budu ukinute.

Istovremeno, iz Pokreta Samoopredeljenje poručuju da nije moguće da se vlast formira sa Srpskom listom. Ako srpski poslanici postave uslove koji, kako navode, dolaze od predsednika Vučića, što vlada Aljbina Kurtija sigurno neće prihvatiti, Samoopredeljenje će pre izabrati da opet ide na izbore.

Do novih izbora, mogla bi da dovede i nova preraspodela mesta u skupštini, nakon što je Vrhovni sud u Prištini odlučio da se oko 3.000 glasova iz Srbije ne uključi u konačne rezultate izbora, što je otvorilo put za ulazak u parlament koaliciji Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija.

Inače, ta koalicija nije prešla cenzus, ali će joj zahvaljujući odluci suda, pripasti šest poslaničkih mesta. Samoopredeljenje je najviše oštećeno zbog te odluke, jer će imati tri poslanika manje.