');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

"SVI SMO MU BILI JEDNAKI" Crnadak na osveštanju hrama u rodnom mestu patrijarha Pavla

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak prisustvovao je danas osveštanju obnovljenog hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Кućancima, rodnom mestu Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla.

igor crnadak Foto: MIP BiH / RAS Srbija
igor crnadak

Ovaj hram Srpske pravoslavne crkve u Eparhiji pakračko-slavonskoj, koji je miniran 1991. godine i obnovljen posle rata, spomen-hram je upokojenom patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu.

Osveštanje hrama, u kojem je krštena Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle, upriličeno je povodom desete godišnjice njegove smrti.

Govoreći o upokojenom patrijarhu Pavlu, ministar Crnadak je rekao da još uvek nismo svesni koliko smo izgubili i koliko je dobrote, blagosti i ljubavi otišlo sa tim čovekom.

igor crnadak
Foto: MIP BiH / RAS Srbija
igor crnadak

- Za srpski narod to je poseban gubitak, jer smo mu uvek svi bili jednaki – i bogati i siromašni, i istočni i zapadni, i vlast i opozicija – za svakog se žrtvovao i nikad nas nije razdvajao – rekao je ministar Crnadak.

On se prisetio mnogih mudrih misli patrijarha, ali je jednu izdvojio kao onu koja mu je vodilja kroz javni, politički posao koji obavlja, ali i kroz čitav život.

– Patrijarh Pavle je rekao: Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i da je samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu i prevari ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život – podsetio je ministar Crnadak.

Čin osveštanja obnovljenog hrama i Svetu arhijerejsku liturgiju u Кućancima predvodio je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, među kojima su i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika pakračko-slavonski Jovan, piše Srpskainfo.