Najnovije vesti
Vesti Svet
"UNIŠTILI SMO VENECIJU" Četiri osobe poginule u poplavi, gradonačelnik kaže da NAJGORE TEK DOLAZI (FOTO, VIDEO)

"UNIŠTILI SMO VENECIJU" Četiri osobe poginule u poplavi, gradonačelnik kaže da NAJGORE TEK DOLAZI (FOTO, VIDEO)

Četiri osobe poginule su u Veneciji, koja se i dalje bori sa kišom, a poplavljeno je 80 odsto površine grada. Stručnjaci upozoravaju da će situacija biti još gora

Venecija poplavljena Foto: Emiliano Crespi / EPA;
Venecija poplavljena

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro još je u petak naredio zatvaranje Trga svetog Marka za javnost, nakon što se crkva našla u opasnosti od poplavljivanja, uprkos postavljenim zaštitama.

- Uništili smo Veneciju, ovde je šteta oko milijardu evra i to samo od prošlog dana, ne od danas - rekao je Brunjaro u petak i upzorava da će situacija biti još gora.

Visina vode dostigla je 160 centimetara, a prema nekim procjenama, šteta od poplava procenjuje se na više stotina miliona evra zbog čega je italijanska Vlada proglasila vanredno stanje pre dva dana.

Plimni talas visok 187 centimetara, koji se dogodio 12. novembra, bio je najviši u poslednjih 50 godina i oštetio je brojne spomenike, umetnička dela, trgovine, restorane i kuće.

Stanovnici čiji su domovi poplavljeni dobiće do 5.000 evra kompenzacije za nastalu štetu, a privrednici do 20.000 evra, javlja Bi-Bi-Si.

Ministar kulture Dario Frančeskini takođe je posetio Veneciju u petak i složio se da će zadatak obnove grada biti ogroman.

Foto: Emiliano Crespi / EPA;

- Videti ova mesta uživo ostavlja utisak znatno veće katastrofe nego što se čini kada se gleda na televiziji - rekao je Frančeskini i dodao da je oštećeno više od 50 sakralnih objekata, prenosi "Jutarnji list"

Foto: Emiliano Crespi / EPA;

Italijanska vlada za sada je odvojila 20 miliona evra za sanaciju šteta, a Brunjaro je najavio kako će se otvoriti fond za obnovu koji će primati donacije od svih dobrotvora iz Italije i ostatka sveta koji žele pomoći oporavku istorijskog grada.

Inače, Venecija je poslednjih dana postala glavno okupljalište političara, između ostalih, ulicama gradoa su 'plivali' Mateo Salvini i Silvio Berluskoni.