ŠEF KREMLJA PRVI PUT O PUČU: Putin: Bolivija je pred katastrofom, sve podseća na Libiju!
Foto: AP Alexei Druzhinin

oštro

ŠEF KREMLJA PRVI PUT O PUČU: Putin: Bolivija je pred katastrofom, sve podseća na Libiju!

Planeta -

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da Boliviji preti katastrofa nakon što je predsednik Evo Morales podneo ostavku prošlog utorka pod pritiskom vojske, posle demonstracija u kojima su tri osobe poginule, a preko 300 povređeno.

Putin je u prvom komentarisanju situacije u zemlji rekao da Boliviji preti scenario kao u Libiji, gde vlada potpuni haos posle smene režima Muamera el Gadafija, i skrenuo pažnju liderima zemalja Južne Amerike da moraju da se opamete.

Lični interesi

U prestonici La Pazu traju sukobi policije i pristalica bivšeg predsednika, dok je vlast u državi preuzela senatorka Hanin Anjes, koja se proglasila predsednicom iako nije dobila podršku većine poslanika u parlamentu.

- U Boliviji nema vlasti. Vlada anarhija. To podseća na situaciju u Libiji. Iako nema invazije spolja, država se nalazi na ivici katastrofe. Nadajmo se da će zdrav razum preovladati i da će interesi naroda biti na prvom mestu,a ne partizanske ambicije - rekao je Putin.

Predsednik Rusije odavno kritikuje mešanje Vašingtona u dešavanja u Latinskoj Americi, pod plaštom takozvane Monroove doktrine, koja čitavu zapadnu hemisferu tretira kao „američko dvorište“ umesto kao suverene nacije i ravnopravne partnere.

foto: EPA Martin Alipaz

Upadi sa strane

- U Latinskoj Americi se stvari brzo menjaju. Tamo dolazi do upada sa strane čim nešto iznutra nije kako treba. Amerika bi trebalo da pusti građane ovih zemalja da sami rešavaju svoje probleme - rekao je Putin.

O paradi za Dan pobede

ČEKAM TRAMPA U MOSKVI

Putin je izjavio da očekuje da će Donald Tramp doći u Rusiju na obeležavanje Dana pobede 9. maja sledeće godine.

- Moskva je spremna za razgovore sa Sjedinjenim Državama. Tramp bi trebalo da dođe na paradu uprkos obavezama oko izbora - rekao je Putin.

Evo Morales tvrdi

JOŠ SAM PREDSEDNIK!

Morales je izjavio da je on i dalje šef države.

- Skupština mora da odbaci ili odobri moju ostavku, a to se nije dogodilo. Ja sam i dalje zakoniti predsednik zemlje - rekao je Morales, prvi šef države koji potiče iz lokalnog stanovništva.

foto: AP Eduardo Verdugo

Kurir.rs / Foto: AP Alexei Druzhinin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja