"Severna Makedonija može da počne pregovore sa EU - ali ne i Albanija"

Ambasador Holandije u Skoplju Dirk Jan Kop izjavio je da njegova zemlja trenutno vidi mogućnost da Severna Makedonija počne pregovore sa EU, ali ne i Albanija.

Izvor: B92

Subota, 16.11.2019.

14:42

Ilustraija: Depositphotos/Tatiana53

"Trenutne procene vode ka poziciji da vidimo mogućnosti za Severnu Makedoniju da počne pregovore, a takvu mogućnost još ne vidimo za Albaniju", rekao je on u intervjuu u emisiji "360 stepeni" na makedonskoj televiziji Alsat M.

Na pitanje šta ako u razgovorima među zemljama EU deo njih bude insisitrao na zajedničkoj odluci za dve zemlje i da li će u tom slučaju Severna Makedonija postati žrtva nesaglasnosti, Jan Kop je rekao da je teško da se špekuliše o pregovaračkim pozicijama drugih zemalja članica EU, ali da je pozicija Holandije jasna.

"Naša pozicija je jasna – oduvek smo govorili da procenjujemo poziciju za svaku zemlju prema tome šta je postigla i to je naš prerogativ. Imamo naše poglede o tome koje korake određena zemlja kandidat treba da preduzme da bi postala članica EU i to postojano govorimo – da je reč o procesu baziranom na dostignuću, strogom i fer procesu", rekao je Jan Kop.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: