');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

"STVARI SE MORAJU ZAVRŠITI" Klačar: Odluka o izbornim uslovima treba da se donese

Približava se period kada se stvari moraju završiti, kaže izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar nakon jučerašnje druge runde međustranačkog dijalogu o unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

izbori Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
izbori

- Prva faza razgovora završena je uspešno, s tim što je dosta stvari bilo u procesu. Karakteristika drugog sastanka je što je evropska delegacija (koja posreduje u dijalogu vlasti i opzicije) bila jača nego na početku, i polako se približavamo periodu kada se stvari moraju završiti - rekao je Klačar za TV Prva.

Pročitajte još

Tema druge faze, kako je dodao, vezana je za medije odnosno za REM. Po usvajanju preporuka, sledi njihova implementacija.

- Kada je reč o izborima, nakon ovog stručnog terena ulazimo u politički teren gde politički akteri koji treba da odluče da li ima uslova, treba tu odluku da donesu - rekao je Klačar, dodavši da bi to trebalo da se dogodi sredinom decembra.

Bojan Klačar
Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija
Bojan Klačar

Klačar kaže da je birački spisak ažuriran, ali da treba voditi računa da će uvek biti procenat ljudi koji žive u dijaspori ili im biračko mesto nije dostupno na dan izbora, odnosno da treba praviti razliku između realnog biračkog spiska i spiska kao pravnog stanja na kome je 6,7 miliona birača.

Govoreći o trenutnim pozicijama političkih stranaka, prema istraživanju javnog mnjenja, Klačar kaže da se nastavljaju trendovi formirani pre šest meseci.

- SNS je stabilno iznad 50 odsto, sa svojim koalicionim partnerima i više od 55 odsto, na drugom mestu je SZS sa oko 12-13 odsto, SPS je stabilan na oko 10 odsto, dok su svi ostali ispod cenzusa, s tim što su SRS i PSG bliže cenzusu - rekao je Klačar.

Zamenik predsednika Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Dejan Đurđević je podsetio da je vlada ove nedelje usvojila tri predloga za izmenu i dopunu zakona o javnim preduzećima, zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i zakona o sprečavanju korupcije, a sledeće nedelje usvojiće i zakon o izmenama i dopunama zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Pročitajte još

- Tim setom zakona biće pokrivena jedna od bitnih oblasti o kojoj se diskutuje u ovom dijalogu, a to je zabrana zloupotrebe javnih resursa u političkoj kampanji - rekao je Đurđević.

Paralelno s tim, kako je dodao, vlada je preduzela čitav niz mera za ažuriranje biračkog spiska koji je sada najažurniji od uvođenja višestranačja.

- Zakoni će po redovnoj proceduri biti na dnevnom redu skupštine posle 11. decembra, a biće usvojeni tokom decembra - zaključio je Đurđević.