Najnovije vesti
Vesti Društvo
Žene, deca, stariji i osobe sa invaliditetom su najdiskrimisanije grupe u Srbiji

Žene, deca, stariji i osobe sa invaliditetom su najdiskrimisanije grupe u Srbiji

U Srbiji su najčešće diskriminisane osobe sa invaliditetom, žene, deca i starije osobe, izjavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
suzana paunovic02_RAS_foto oliver bunic Foto: O. Bunić / RAS Srbija
suzana paunovic02_RAS_foto oliver bunic

Ona je rekla da se ove godine obeležava 30 godina od kako je na snagu stupila Konvencija o pravima deteta UN i da je veliki broj tema otvoren, među kojima i vršnjačko nasilje.

- Sve češće je i javnost upoznata sa ovim problemima. Ono što ohrabruje jeste da imamo dosta brzu i efikasnu nadležnu službu, pre svega Ministarstva prosvete. I škole postaju svesne toga da se vršnjačko nasilje ili bilo koji vid nasilja ne može prikrivati, neophodno je da ono bude prijavljeno - rekla je Paunovićeva za RTS

Pokrajinski zaštitnik građana Zoran Pavlović u svom saopštenju povodom Međunarodnog dana tolerancije naveo je da, kako kaže Paunovićeva, u Srbiji živi preko 30 različitih etničkih zajednica i da je to veliko bogatstvo zemlje, zato je važno očuvanje kulturne baštine.

Pročitajte još

- U ovoj zemlji se školuje preko 60.000 dece na 16 manjinskih jezika, 11 manjinskih jezika je u upotrebi u lokalnim samoupravama. Imali smo preko 1.900 projekata koji su se odnosili na zaštitu nematerijalne kulturne baštine pripadnika nacinalnih manjina - naglasila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Tolerancija nije samo moralna, već i pravna obaveza, a Paunovićeva kaže da je važno da građani moraju da prijave nasilje institucijama kako bi pravovremeno reagovali.

- Za dve godine imamo preko 50.000 izrečeni hitnih mera Ministarstva unutrašnjih poslova. To govori da država na jedan ozbiljan i odgovoran način želi da se suprotstavi nasilju, pa i nasilju u porodici - navela je Paunovićeva.