Međustranački dijalog – mediji pitanje svih pitanja

Održana je druga runda pregovora vlasti i opozicije uz posredovanje Brisela. Ekipa evropskih parlamentaraca nešto brojnija nego na oktobarskom susretu. Vladajuće stranke – ponovo u punom sastavu. Opozicija, opet, delimično prisutna. Ključni zahtevi nepromenjeni.

"Očekujemo da učine prve konstruktivne iskorake, a to bi bili: otvaranje prostora opoziciji na RTS-u i suštinske promene izbornog zakonodavstva, u skladu sa onim što je najavljeno i sadržano u predlozima nevladinih organizacija", kaže Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije.

"Imamo tri uslova, vrlo konkretna, a to su: mediji, mediji i mediji. Da se popravi situacija, sa akcentom na RTS-u i RTV-u, na privatne ne možemo da utičemo, može to REM i mora bolje, ali znate da oni krše i ono zbog čega su dobili frekvenciju i to je dokaz da REM ne radi posao", ističe Aris Movsesijan iz Nove stranke.

"Ja se lično zalažem, pošto njih samo mediji zanimaju, ništa drugo ih ne zanima pošto su nemoćni, ja se zalažem da od današnjeg dana, pa do kraja izbora, SNS nema nijedan sekund u medijima, da se stavi obaveza da ne smemo da gostujemo nigde, da imamo obavezu da gostujemo samo kad opozicija insistira da gostujemo u duelu", poruka je Vladimira Đukanovića iz Srpske napredne stranke.

Mediji su, čini se, pitanje svih pitanja. Bili su jedna od tema na debatama na Fakultetu političkih nauka, to su i sada uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, ali i ove nedelje, na skupu u organizaciji Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, u čijem su radu, osim političkih predstavnika, učestvovali i predstavnici medija.

"Najava novog pravilnika najvažnija vest za javni servis"

Pomoćnik glavnog urednika Informativnog programa RTS-a Zoran Stanojević, koji je učestvovao u raspravi koju je organizovao skupštinski odbor, kaže da je najvažnija vest za Javni servis najava da će biti usvojen novi pravilnik za elektronske medije.

Najava tog pravilnika stigla je iz Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Ipak, druga poruka te organizacije – glasnije je odjeknula.

"Zemlja u kojoj se kunu u nezavisne institucije, a onda dozvolimo da institucija koju napadaju svi bude provučena kroz medijsko i Tviter blato, uz zahtev da postane komesar koji će odrediti ko može a ko ne da pobedi na izborima. Ako nešto odavde imamo da poručimo onda je to: ostavite nas na miru", rekla je Olivera Zekić iz REM-a poslanicima.

Različito su reagovali na tu poruku Zekićeve. Iz Stranke moderne Srbije podsećaju da Narodna skupština bira sastav REM-a, tako da "REM ne može biti ostavljen na miru od strane Narodne skupštine, jer upravo zato što je REM ostavljen na miru mi mesecima imamo krnji savet REM-a".

Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije kaže da poslanici treba da pomognu regulatornim telima da ojačaju, a ne da ih guraju u "politički ring, ne da svako tumači zakon kako hoće".

SPS se zalaže "da se dopuni sastav REM-a, ali ne onako kako to opozicija misli".

Može li se naći kompromis stranaka vlasti i opozicije i o regulatornom telu i o medijima? To pitanje ostaje otvoreno.

Ali, kako sada stvari stoje, u društvu u kojem nema parlamentarnog dijaloga i debate u svim sferama društva, iluzorno je očekivati da se konstruktivan dijalog vodi na televiziji ili da novinari sami urede pravila dijaloga, ocenjuje Zoran Stanojević.

O svemu će se još pregovarati. Za sada – postoji najava vlasti da će izborni uslovi biti poboljšani i da će se uvažiti preporuke OEBS-a.

I to je jedan od rezultata dosadašnjih razgovora. Ipak, u pregovorima ne učestvuje deo opozicije.

Ranije su se sa delegacijom iz Brisela sastali predstavnici Saveza za Srbiju, koji i dalje zagovara bojkot izbora.

 "Od ostatka opozicije koji ne učestvuje u dijalogu očekujem džentlmensko ponašanje, da ako već ne učestvuju javnim sastancima sa evropskim poslanicima, a istovremeno se sa njima tajno sastaju, da prestanu protiv nas koji u sastancima učestvuju da vode kampanju i nazivaju nas lažnom opozicijom", poručuje Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije.

"Ja ne idealizujem našu situaciju, ali ne mogu da se složim sa idejom da umesto izbora i parlamenta osudimo zemlju na ulicu i na tuču. Ne vidim da tu postoji šansa za promene koje su nam potrebne. Koliko god da je teško, treba izaći na izbore, a videćemo kako će se sve ovo završiti", ocenjuje predsednik Liberalno-demokratske parije Čedomir Jovanović.

"Nova stranka nije u bojkotu, čekamo da se raspišu izbori i da vidimo da li nešto može da se popravi. Bojkotom se nije postiglo ništa nikada, ali da li je to nečije pravo - naravno da jeste i poštujem i taj stav, ali mislim da se to mora prvo ispraviti i da prvo treba vratiti ljude u parlament u proces izbora i u sve to, i onda ćemo biti mnogo otvoreniji", smatra Movsesijan.

"Ako imate program u interesu građana, čemu onda bojkot? Mi nismo nikad čuli nešto konstruktivno od opozicije, to je bilo: ili prihvatite naša 42 zahteva ili ništa, a to je klasična ucena. Dijalog se vodio, vodi se i vodiće se u pralamentu, spremni smo da razgovaramo o svemu što može da popravi postojeće procese, ali nismo spremni na ulici niti pod šatorom da razgovaramo, već tamo gde je mesto - u parlamentu ", kaže Đorđe Milićević.

Predstavnici vladajućih partija zadovoljni su dijalogom, i time što se vratio u parlament, pa makar i uz evropske posrednike.

S druge strane, posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta razlog je zbog kojeg, kako kažu u Srpskoj radikalnoj stranci, u pregovorima ne učestvuju.

Nisu tu ni DSS, SDS i Dosta je bilo. Opozicione partije koje u pregovorima učestvuju, čekaju šta će konačno biti dogovoreno. Naredna runda pregovora, uz prisustvo evropskih predstavnika, najavljena je za decembar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво