Zvanični rezultati izbora u Prištini očekuju se krajem meseca: Glasove broje i brišu

D. R. Đ. - D. Z.

16. 11. 2019. u 07:15

Trvenja među liderima albanskih partija zbog mandata

Званични резултати избора у Приштини очекују се крајем месеца: Гласове броје и бришу

Afera "otrovani listići" obeležila izbore,AP PhotoVisar Kryeziu

NI četrdeset dana po održavanju izbora za poslanike u Prištini, zvanični rezultati nisu na vidiku. Iako je vrhovni sud potvrdio odluku Izbornog panela za žalbe o odbacivanju glasova iz centralne Srbije, postoji još jedna instanca za žalbe - ustavni sud. Niko se od političkih aktera, međutim, nije izjasnio hoće li se obraćati ovom telu, pri čemu mogućnost žalbe postoji ako se proceni da je odbijanjem da se uvrste glasovi raseljenih došlo do kršenja ustava.

Paralelno sa epopejom sa srpskim glasovima, Centralna izborna komisija i dalje ponovo broji glasove sa velikog broja biračkih mesta na KiM.

Bez obzira na to što presuda vrhovnog suda neće uticati na osvojenih deset mandata za Srpsku listu, srpski član CIK Stevan Veselinović smatra da je odluka Vrhovnog suda da se odbace glasovi iz centralne Srbije politička i da krši zakon i izborna pravila. S obzirom na različite kritike koje su mogle da se čuju oko načina na koji su glasovi iz centralne Srbije dopremljeni u Prištinu, Veselinović kaže da je ona ista kao i na prethodnim izborima.

Kada se proglase zvanični rezultati, a što se očekuje do kraja novembra, tek će uslediti laktanje među političkim liderima u Prištini, jer odluka vrhovnog suda omogućava da poslanike dobije i koalicija Fatimira Ljimaja i Bedžeta Pacolija (NISMA-ANK), što automatski umanjuje broj mandata na koje su računali Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe.


Imajući u vidu animozitet koji je Kurti u proteklih mesec dana pokazao prema Srpskoj listi, delegacija ove partije koja je bila u poseti Berlinu, ukazala je svojim domaćinima na to da je puno poštovanje demokratske volje srpskog naroda važno, kao i da same pozicije u vladi nisu prioritet posebno ne u uslovima kada pobednik izbora u okviru albanske zajednice konstantno pokušava da degradira SL svojim stavom da će razgovarati samo sa onim Srbima koje on smatra relevantnim.


OČEKIVANjA MERKELOVE

PREDSTAVNICI Srpske liste su se u Bundestagu sastali sa više poslanika, a razgovarali su i sa Matijasom Lutenbergom, savetnikom Angele Merkel. On je, kako su preneli iz SL, istakao da su očekivanja kancelarke Merkel takva da se uz puno poštovanje zakonskih okvira poštuje izborna volja svih građana i svih zajednica i da upravo Vlada treba da radi u interesu svih građana, i većinskog i nevećinskih naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije