FOTO: Zaplenjeni sveti jevrejski spisi na Gradini, antikviteti neprocenjive vrednosti

Na graničnom prelazu Gradina, carinici su u saradnji sa policijom zaplenili svete jevrejske spise, pisane na pergamentu za koje se pretpostavlja da su izuzetno stari i vredni.
Pretresom automobila "folksvagen turan" nemačkih registarskih oznaka, kod putnika, državljanina Libana, najpre je pronađen bakarni cilindar sa pergamentom, a kasnije i kutija u kojoj se nalazi sveta jevrejska knjiga Tora.
 
Pedesetsedmogodišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu je rekao da je on vlasnik predmeta. Uprava carina je saopštila da su ti nesvakidašnji antikviteti otkriveni juče, nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici ipak odlučili da detaljno pregledaju automobil. 
 
Carinici su prvo u kaseti ispod sedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala. Otvorivši je, u njoj su zatekli svitak ispisan na hebrejskom, na pergamentu od goveđe kože, za koji su posumnjali da se radi o delovima svete jevrejske knjige.
 
Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u jednu majicu. 
 
U Upravi carina navode da bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocenost koja se u praksi retko sreće. Kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji takođe postoji osnovana sumnja da se radi o delu jevrejskog svetog spisa Tore.
 
Vrednost će biti utvrđena naknadnom ekspertizom, ali se pretpostavlja da je veća od 100.000 evra. U toku je postupak protiv libanskog državljanina.
 
S obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je pozvana Jevrejska zajednica u Beogradu, iz koje je i potvrđeno da su se pred carinicima našli delovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom veštačenju.
  • Vickasti

    16.11.2019 13:03
    E moja sirota Mico.
    Nije to moja vickast-ost, već analize najvećih svetskih stručnjaka.
    Samo vam prenosim tuđe znanje.

    Bitkoin držiš u svom smartfonu i možeš ga unovčiti na mnogo mesta u svetu i prenositi preko svih granica, a da te niko ne ometa u tome i ne zna ništa.

    Svaka valuta je veoma laka za praćenje, za ljude koji znaju malo više od Mice.
  • Mico

    16.11.2019 08:31
    @jasno je
    Kako da ne, a eurima, dolarima i ostalim valutama se ne finansiraju teroristi i njihove organizacije. Vickast si ti neki
  • Jasno je

    15.11.2019 22:23
    To je već neka dogovorena trgovina, verovatno plaćanje u bitkoinima, a Libanac je samo obični transporter.

    Crno tržište umetnosti je procvetalo zahvaljujući bitkoinima.

    Bolje rečeno, to je crni novac zločinaca svih vrsta, koji se koristi za finansiranje svih crnih političkih i terorističkih operacija.

    Nemoguće je ustanoviti vlasnike bitkoina i poreklo plaćanja.

    Zato mu je zagarantovan rast, do pojave svetskog rata.

    Ne bi me iznenadilo, da je poreklo iz Sirije, Jermenije ili neke oblasti gde su prisutne vojne snage, a da je kupac sa obale Atlantika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.