Muzika

Kolege i prijatelji Miroslava Ničića objavili njegove pjesme

Kolege i prijatelji Miroslava Ničića objavili njegove pjesme
Foto: N.N. | Kolege i prijatelji Miroslava Ničića objavili njegove pjesme

Miroslav Ničić, bivši gitarista beogradskog benda "Zemlja gruva", na sceni je bio poznat kao Niče. Nakon rođenja Lane i Vala, koji sada imaju šest i četiri godine, poželio je da svi počnu da ga zovu Tata Miki.

Nažalost, Tata Miki je obolio od teške bolesti, i tokom tri i po godine svog liječenja od leukemije komponovao je cijeli album pjesama posvećenih svojoj porodici. U bolničkim sobama Beograda, Beča i Tel Aviva on ih je, na radost i šokove medicinskog osoblja i ostalih pacijenata, odsvirao, otpjevao i snimio demo-verzije. Nažalost, Miroslav Ničić je preminuo u aprilu ove godine, a njegovi saradnici muzičari, kolege sa scene, na koncertu u subotu, 23. novembra, u Beogradu izvešće sopstvena viđenja njegovih posljednjih kompozicija. Neke od njih su dječje, neke tinejdžerske, neke za odrasle, a neke surovije od toga. Aranžmani nekih ključnih beogradskih bendova i izvođača zajedno oslikavaju uzbudljiv unutrašnji pejzaž koji je Niče ostavio za sobom.

Pjevačica benda "Zemlja gruva" Ana Đurić Konstrakta ističe da je Niče bio jedan od osnivača ovog benda i da je u srcima svih članova ostavio neizbrisiv trag.

"Preminuo je u aprilu ove godine, a pre toga je nekako dogovorio s nama i s ostalim muzičarima kolegama da obrade poneku pesmu koje je napravio na ajpedu ležeći po bolnicama", rekla je Konstrakta i dodala da će do samog događaja biti objavljeno nekoliko pjesama ovog umjetnika na kanalu "Tata Miki".

"Tu će biti i njegove demo-verzije. Svaki izvođač je dao neku svoju viziju pesme. Neki su dosta promenili, a neki su se držali originala pesama koje je Miki posvetio svojoj porodici. Svi su to radili iz poštovanja i bez ikakve koristi, što je dosta retko danas. Tri pesme su rađene u 'Gruvlendu'. 'Zvonki bataljon', pesma koju pevaju deca, je u raskošnom aranžmanu, kao neka retro koračnica. Ova pesma je Mikiju možda bila i najznačajnija. Pesma poziva ljude da čuvaju planetu Zemlju, zapravo deca u pesmi pozivaju. Mikiju je inače ta tema bila značajna. On je, pored Zoe Kide, autor teksta za 'U opasnosti'", rekla je Konstrakta.

Još jedna od pjesama koja je rađena u njihovom studiju se zove "More", a muzičari su je uradili u saradnji s Idom Prester.

"Tu pesmu pevaju Ida i Zoe Kida. Jedan letnji hit, jugoslovenskog šmeka, koji će nadamo se biti i šire prepoznat. Ja sam se posvetila pesmi 'Beskrajno'. Ona mi se izdvojila još prvi put kad sam čula ceo album. Mikijev demo za ovu pesmu je dosta celovit i ima pogođenu atmosferu, nekako adekvatno donosi temu o kojoj peva, a to je odlazak, prihvatanje odlaska s ovog sveta", zaključila je Konstrakta.

Jedan od sastava koji će nastupiti na najavljenom događaju je i grupa "Artan Lili".

"S radošću smo prihvatili poziv da obradimo pesmu koju je Tata Miki napisao u svojim bolničkim danima. Od svih kompozicija koje su posvećene deci, nama se dopala i ta jedna koju je posvetio svojoj ljubavi Maji, pa smo odlučili da baš nju obradimo. Izvešćemo je na koncertu 23. novembra u KC 'Grad' zajedno s kolegama s kojima smo uzeli učešće na ovoj važnoj kompilaciji pesama za decu", rekao je Bojan Slačala, lider benda "Artan Lili".

Sav prihod od prodaje ulaznica biće poklonjen Udruženju "Zajedno za novi život" u svrhu nastavka igranja istoimene predstave koja je nedavno postavljena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a koju izvode pacijenti koji su uspješno prošli proces transplantacije organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije