NE PONAVLJAJTE ISTE GREŠKE: Kućni poslovi na koje gubimo vreme i novac!
Foto: Shutterstock

Zaobiđite ih

NE PONAVLJAJTE ISTE GREŠKE: Kućni poslovi na koje gubimo vreme i novac!

Žena -

Praktični saveti Ispiranje sudova pre stavljanja u mašinu nije potrebno, kao ni traženje izgubljenih čarapa. Promenite neke navike i olakšajte sebi

Iako smo možda navikli na neke kućne poslove i navike, mnoge od njih oduzimaju vreme i novac. Prekrivači na krevetu, postavljanje običnih umesto LED sijalica i ljušćenje povrća samo su neki od uzaludnih kućnih i svakodnevnih poslova.

Prekrivač

Uštedite vreme na spremanje kreveta i ne perite dodatnu posteljinu. Prekrivač za krevet je često nepotreban i zauzima prostor.

foto: Shutterstock

Ljušćenje povrća koje se ne ljušti

Osim ako je reči o povrću kojem je potrebno ljušćenje, nemojte trošiti vreme na čišćenje šargarepe, krastavaca ili krompira. Osim što ćete potrošiti manje vremena na pripremu hrane, ješćete zdravije, jer njihova kora sadrži zdrava vlakna. Međutim, ako niste sigurni u poreklo povrća i sumnjate da je tretirano pesticidima, ljušćenje kore se preporučuje.

foto: Shutterstock

Kupujemo kutije i korpe za stvari

Osim što ćete potrošiti vreme, bacićete i novac. Umesto bezbroj kutija, upotrebite nešto što već imate u kući kao što su kutije od cipela. Od raznih materijala možete napraviti pregrade u fiokama i na policama.

Hodamo obuveni po kući

Pravilo izuvanja jednostavan je način da kuća ostane duže čista, a ukućani zdravi. Čak 85 odsto prljavštine u našim domovima dolazi s cipela. Ako hodamo obuveni po kući, sami sebi pravimo više posla jer je u tom slučaju neophodno češće usisavanje i brisanje podova.

Koristimo klasične sijalice

U poređenju s običnim sijalicama, LED traju duže i troše čak 75 odsto manje energije, pa ćete samim tim uštedeti na računu za struju. Najnovije štedne sijalice imaju izvrsno svetlo i brzo se pale.

Ispiranje sudova pre stavljanja u mašinu

Ako koristite sudo-mašinu, prethodno ispiranje sudova samo vam troši vreme i novac. Obrišite ostatke hrane s tanjira i pribora i jednostavno stavite u mašinu. To se posebno odnosi na one koji svaki dan peru sudove u mašini. Tek ako sudove planirate da perete sutra, preporučuje se ispiranje, a u svim ostalim slučajevima je dovoljno sastrugati višak hrane.

U banci/pošti plaćamo račune

Ako već niste, uštedite na vremenu i račune plaćajte preko interneta umesto da idete u banku ili poštu.

Tražimo izgubljene čarape

Svima je uvek misterija gde nestaju čarape nakon pranja, ali jedna čarapa može ući u rupu između vrata mašine i bubnja, pa je voda može čak ispumpati. Prljave čarape zajednički stavite u kesu za mašinu.

foto: Shutterstock

Kurir.rs / Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track