Srbija

Petak, 15.11.2019.

14:33

Grade se tri naplatne kapije: Vozila će uskoro plaćati ulazak u srpski nacionalni park

U Nacionalnom parku Tara naplaćuje se jedino ulazak u rezervat Crveni potok, a u toku je izgradnja tri kapije kako bi se naplaćivao ulazak vozilima u park.

Izvor: glaszapadnesrbije.rs

Grade se tri naplatne kapije: Vozila će uskoro plaćati ulazak u srpski nacionalni park
Foto: Depositphotos, SerbBgd

Prva kapija u izgradnji je u Perućcu, a još dve biće izgrađene na Kaluđerskim barama. U zavisnosti od dinamike radova, naplata ulaska bi mogla da počne krajem iduće ili početkom 2020. godine, piše portal ZoomUe.

"Kapija nije značajna samo za naplatu već i za kontrolu posetilaca i promet građe, imaćemo i statistiku posetilaca što do sada nismo imali, a najbitnije što će ta sredstva biti upotrebljena za razvoj, zaštitu i promociju parka", kaže Ranko Milanović iz NP Tara, prenosi Glas zapadne Srbije.

Ulaz će se naplaćivati po vozilu, a cena bi, prema smernicama nadležnog ministarstva, za putničko vozilo iznosila od 250 do 300 dinara.

"Lokalno stanovništvo će biti oslobođeno plaćanja ulaza, najverovatnije, na osnovu registarskih tablica BB i UE", dodaje Milanović.

Tara je proglašena nacionalnim parkom 1981. godine i prostire se na površini od oko 25.000 hektara. Najpoznatija je kao stanište endemske Pančićeve omorike i mrkog medveda. Prepoznatljiva je i po mešovitim šumama bukve, smrče i jele, koje zauzimaju 80 odsto teritorije, ali i bogatoj kulturnoj baštini: stećcima koji su na listi Uneskove baštine, manastiru Rača, zadužbini kralja Dragutina iz 13. veka, i srednjovekovnom utvrđenju Solotnik iz 14. veka.

Na Tari je ribolov dozvoljen na jezerima, a lov na divokoze je popularan među strancima. Posetiocima je dostupno oko 290 kilometara markiranih planinarskih staza i više od 75 kilometara biciklističkih ruta, a veliku atrakciju predstavlja kanjon reke Drine s jezerom Perućac na kome se organizuju krstarenja brodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

4 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: