Novi rizik za industriju gasa: EIB prestaje da finansira projekte na fosilna goriva

Evropska investiciona banka (EIB) će prestati da finansira projekte na fosilna goriva krajem 2021. godine, saopšteno je iz te banke.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 15.11.2019.

13:53

Novi rizik za industriju gasa: EIB prestaje da finansira projekte na fosilna goriva
Foto: Depositphotos/frantic00

Nova politika banke o kreditiranju energetskog sektora, koja je, kako navode iz EIB-a, usvojena uz "ogromnu“ podršku, obuhvatiće zabranu kreditiranja velikog dela projekata na fosilna goriva, uključujući i tradicionalnu upotrebu prirodnog gasa, prenosi Rojters.

"Ovo je važan prvi korak, ali nije poslednji korak", rekao je potpredsednik EIB-a Andrju Mekdauel u obraćanju novinarima.

Od 2021. godine, u energetskim projektima koji se prijavljuju za finansijsku podršku EIB-a moraće da se pokaže da mogu da proizvode jedan KWh struje istovremeno ispuštajući manje od 250 grama ugljen-dioksida, što je kriterijum koji diskvalifikuje tradicionalne elektrane na gas, navodi britanska agencija.

Ova politika donosi nove rizike industriji gasa, koja je planirala projekte s prirodnim tečnim gasom vredne više od 200 milijardi dolara širom sveta u narednih pet godina, s ciljem da obezbedi čistiju alternativu uglju i nafti.

Prema novoj politici EIB-a, gasni projekti bi trebalo da se zasnivaju na "novim tehnologijama", kao što su "hvatanje" i skladištenje ugljenika, da kombinuju proizvodnju električne i toplotne energije ili mešanje obnovljivih gasova sa prirodnim fosilnim gasom.

Organizacije za zaštitu životne sredine pozdravile su odluku EIB-a, ali su izrazile razočarenje što će njena primena biti odložena za godinu dana zbog lobiranja država članica EU. Odluka o zabrani finansiranja projekata na fosilna goriva bila je planirana za prošli mesec, ali je odgođena zbog podela unutar bloka, pošto su neke zemlje tražile da se nastavi finansiranje gasnih projekata.

Mekdauel je zbog toga 5. novembra uputio pismo državama članicama EU, koje su aktuelni akcionari banke, u kojem je sugerisao da prvobitni rok za okončanje kreditiranja projekata na fosilna goriva koji je predložila Evropska komisija, bude odložen sa kraja 2020. na kraj 2021. godine.

Evropska komisija ima samo posmatračku ulogu u odboru EIB-a, ali izvršno telo EU ima pravo "zlatnog glasa", odnosno poslednju reč kada glasanje o nekoj odluci među sadašnjih 28 akcionara banke zapadne u "ćorsokak".

Iz EIB-a navode da za tim sada nije bilo potrebe, jer su članovi koji zastupaju 90 odsto kapitala banke odobrili novu politiku kreditiranja energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: