Naslovna » Izlasci » Festivali » Šesnaesto „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu
Šesnaesto "Pozorište Zvezdarište" u Beogradu
Šesnaesto "Pozorište Zvezdarište" u Beogradu

Šesnaesto „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu

Pod sloganom „Sveznalište“ od 20. do 26. novembra biće održano 16. izdanje Dečjeg pozorišnog festivala Pozorište Zvezdarište.

Gradska opština Zvezdara i Savet festivala započeće manifestaciju predavanjem „Pogled u savremene prakse pozorišta za decu i mladu publiku“ u utorak, 19. novembra od 11.00 do 13.00 na Fakultetu dramskih umetnosti. Predavanje je namenjeno mladim umetnicima, studentima umetničkih akademija i profesionalcima u izvođačkim umetnostima za mladu publiku, a rezultat je dugogodišnje saradnje sa Asitežom Srbije uz podršku Fakulteta dramskih umetnosti – Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture.Za dž

Pozorište Zvezdarište zvanično će biti otvoreno na Svetski dan deteta: u sredu, 20. novembra u 10.30, na velikoj sceni Teatra „Vuk“ (Bulevar kralja Aleksandra 77a). Festival će svečano otvoriti Miloš Ignjatović, predsednik Saveta festivala i predsednik Gradske opštine Zvezdara.

Dečji hor „Kolibri“ pod dirigentskom palicom Ljiljane Ranđelović izvešće nekoliko dečjih pesama na stihove Ljubivoja Ršumovića, njemu u čast, kao dobitniku ovogodišnjeg priznanja Zvezda među zvezdama, koje Savet festivala dodeljuje za trajni doprinos razvoju pozorišta za decu i mlade.

U Takmičarskom programu 16. Zvezdarišta biće izvedeno 13 predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Litvanije, u izboru selektora Željka Hubača, a o festivalskim nagradama, kao i svake godine, odlučuju dva žirija: Stručni žiri i Dečji žiri.

Članovi Stručnog žirija 16. Zvezdarišta su: Aleksandra Glovacki, dramaturškinja i pozorišna kritičarka, Bojana Lazić, pozorišna rediteljka i Stefan Bundalo, glumac.

U ulozi Dečijeg festivalskog žirija biće dečaci i devojčice uzrasta od osam do 13 godina – učesnici četvrte generacije projekta „Mali pozorišni eksperti“.

U okviru Pratećeg programa festivala biće održano nekoliko predavanja i predstavljanja knjiga.

Na 16. Zvezdarištu organizatori će obeležiti značajne jubileje: 30 godina od donošenja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta i 30 godina rada Izdavačke kuće Kreativni centar, koja je partner i prijatelj festivala od njegovog osnivanja.

I Zvezdarište i Kreativni centar kontinuirano rade na promociji i unapređenju prava dece na kulturu, ali i ostalih ljudskih prava, nudeći im kvalitetne sadržaje i mogućnost da se čuje i njihov glas, brinući da kultura bude dostupna svakom detetu, podstičući razvoj njihovog kreativnog i kritičkog mišljenja.

Domaćin Zvezdarišta je Teatar „Vuk“, a predstave, predavanja, susreti i radionice se održavaju i na Fakultetu dramskih umetnosti, u Pozorištu lutaka „Pinokio“ i pozorištu Pan teatar.

Ulaznice za sve sadržaje su besplatne.

Kao i do sada, ulaznice za predstave koje su na programu radnim danima podeljene su za organizovan dolazak dece iz vrtića i osnovnih škola, a ulaznice za vikend predstave možete preuzeti na biletarnici Teatra „Vuk“ 16. i 17. novembra 2019. godine od 10.00 do 17.00. (danubeogradu.rs)

16 Pozorište Zvezdarište – program

Šesnaesto "Pozorište Zvezdarište" u Beogradu - program

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.